Sākta Doma baznīcas restaurācija

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šomēnes sākta lielākās viduslaiku baznīcas Baltijā - Rīgas Doma ēkas rekonstrukcija un restaurācija. Līdz šim jau veiktas pirmās nepieciešamās arhitektoniskās izpētes, lai, respektējot celtnes vecumu un tehnisko stāvokli, maksimāli saudzīgi un precīzi veiktu senā dievnama atjaunošanu, TVNET informēja Rīgas domē (RD).

Rīgas Doma restaurācijas tehniskā projekta izstrāde un būvdarbi notiek Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) aktivitātes "Atbalsts kultūras pieminekļu privātīpašniekiem kultūras pieminekļu saglabāšanā un to sociālekonomiskā potenciāla efektīvā izmantošanā" ietvaros atbalstītajā projektā "Rīgas Doma saglabāšana un sociālekonomiskā potenciāla efektivitātes izmantošana". Projekta kopējās izmaksas ir 4 001 000 latu, no tiem ERAF līdzfinansējums - 1 999 999 latu. Divi miljoni latu vēsturiskās celtnes restaurācijai piešķirti no Rīgas pilsētas budžeta.

Darbus atbilstoši līgumam ar Latvijas Evaņģēliski luterisko baznīcu veic būvfirma "RE&RE". Tehniskā projekta ietvaros paredzēts veikt ēkas arhitektoniski - māksliniecisko inventarizāciju, inženierizpēti un būvprojekta izstrādi tehniskā projekta stadijā.

Turpmāko divu gadu laikā tiks restaurēta baznīcas jumta konstrukcija. Paredzēts restaurēt arī dievnama ziemeļu un dienvidu sānu jomu, kora kapelas jumtu, fasādes un logu, tai skaitā vitrāžu un pulksteņa galeriju. Jaunu elpu iegūs ne tikai senās telpas - kapitulzāle, baptistērija un sakristeja, bet arī fasāžu mūris vairāk nekā 5000 m² platībā.

Projekta vadītājs Roberts Vecums uzsver: "Rīgai ir salīdzinoši sarežģīta gruntsūdeņu sistēma, tāpēc visu projekta norises laiku veiksim gruntsūdeņu līmeņa novērojumus, nesošo konstrukciju vertikālo deformāciju ar ģeometrisko nivelēšanu, kā arī plaisu monitoringu."

2004.gadā Rīgas Doms tika iekļauts Latvijas Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas 100 apdraudētāko pieminekļu sarakstā, bet divus gadus vēlāk arī Pasaules pieminekļu fonda 100 pasaules apdraudētāko pieminekļu sarakstā. Rīgas Domam šogad aprit 800 gadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu