Spītējot lietum, Likteņdārzā pulcējas tūkstošiem cilvēku

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spītējot lietum, Likteņdārzā uz Valsts prezidenta Valda Zatlera prezidentūras noslēguma pasākumu svētdienas vakarā pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku.

Ziņa papildināta saskaņā ar jaunāko informāciju

Jau stundu pirms sarīkojuma sākuma Likteņdārzā sāka pulcēties cilvēki. Cilvēki ir atbraukuši gan ar privāto autotransportu, gan autobusiem.

Iepriekš Likteņdārzā stipri lija, bet tagad nokrišņi ir mitējušies. Apmeklētājiem lietus gan netraucē - cilvēki, slēpjoties zem lietussargiem, staigā ar basām kājām pa zāli un ir labā noskaņojumā.

Zatlers aicina nebaidīties no sapņiem

Valsts prezidents Valdis Zatlers svētdienas vakarā prezidentūras noslēguma pasākumā Likteņdārzā aicināja nebaidīties no sapņiem.

Sanākušie cilvēki prezidentu sagaidīja ar aplausiem

Zatlers pateicās visiem, kas, spītējot laika apstākļiem, ieradušies Likteņdārzā, uzsverot, ka šī vieta, kas sākusies no viena cilvēka Viļa Vītola sapņa, pamazām liekot kopā katra cilvēka ieguldījumu, tiek veidota.

Pēc viņa domām, tieši kopības sajūta, viņaprāt, ir vērtīgākais, kas ir Likteņdārzam.

"Tā soli pa solim, liekot kopā domu pie domas, darbu pie darba, vārdu pie vārda mēs veidojam savu likteni," teica Zatlers.

Prezidents sacīja - ja arī turpmāk starp labo un ļauno mēs izvēlēsimies labo, izvēlēsimies darīt, nevis nedarīt, izvēlēsimies mīlestību, nevis naidu, tad kopā varēsim paveikt daudz. "Nebaidīsimies sapņot un skaļi pateikt savus sapņus [..] jo vārdam ir liels spēks. Tad, kad mēs to izrunājam, mēs sadzirdam otru," uzsvēra Zatlers.

Jānāk Antiņam!

Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns, uzrunājot klātesošos Likteņdārzā, norādīja, ka pietiks valdīt melnajiem kraukļiem, bet ir jānāk Antiņam.

"Pietiks melnajiem kraukļiem valdīt un saukties par gudrajiem brāļiem [..] Ir jānāk Antiņam. Antiņam jānāk ar savu dziesmu, ar savu pārliecību," aicināja Īvāns.

"Mēs ilgi domājam un šaubāmies, bet, kad mūs pārņem šis Antiņa melanholiskais vilnis, mēs kļūstam neuzvarami," teica Īvāns.

Dzejniece Liāna Langa uzrunā sacīja, ka patlaban finanses kļuvušas par visu lietu mērauklu, visu pārējo izstumjot. Pēc viņas domām, vairs nepietiks vien ar dziedāšanu un dejošanu, bet tuvākajā nākotnē vislielākā nozīme būs tam, vai sabiedrība spēs apzināties katra individuālā lēmuma atbildību.

Viņa aicināja līdz ar pašcieņu atgūt arī nozagto valsti un demokrātiju.

Zatlera rīcību dēvē par varonīgu

Kinorežisors Jānis Streičs šo dienu nodēvēja par svētku dienu, savukārt Zatlera pēdējo soli - rosināt Saeimas atlaišanu - par varonīgu. "Jūs parādījāt sevi kā vīru ar mugurkaulu [..] Jūsu pēdējais izšķirīgais solis ir aicinājums mums domāt," norādīja Streičs, uzsverot, ka vispirms jāsaprot, kas mēs, latvieši, paši esam.

Savukārt dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte nolasīja visiem Latvijas oligarhiem, "pašpasludinātiem ķēniņiem, lieliem un maziem, veltītu dzejoli - "Balādi par kareivi".

Zatlera prezidentūras noslēguma pasākums

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers svētdien Likteņdārzā rīkos prezidentūras noslēguma pasākumu "Tas vārds, kam spēks", kurā piedalīsies arī daudzi Latvijā pazīstami rakstnieki, mūziķi un citi skatuves mākslinieki.

Zatlera pilnvaru termiņš prezidenta amatā beigsies 7.jūlijā, bet 8.jūlijā valsts pirmās personas krēslā sēdīsies līdzšinējais parlamentārietis Andris Bērziņš (Zaļo un zemnieku savienība). Zatlers savus turpmākās darbības plānus, tostarp par iespējamo iesaistīšanos politikā, sola atklāt tikai pēc prezidentūras beigām.

Vienlaikus jau izskanējusi informācija, ka jaunās partijas dibināšanas kongress iecerēts 17.jūlijā un viena no iespējamām līderēm varētu būt Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle, kura par dalību partijā izlems nākamnedēļ.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu