Kādas ogas un dārzeņus ražotāji iepirks visvairāk? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Skābenes, kabači, sīpoli, mellenes, upenes un dilles – tieši šie ir šogad pieprasītākie produkti, ko vietējie Latvijas ražotāji esot gatavi iepirkt no zemniekiem un lauku saimniecībām, informēja LNT ziņas.

Vasaras mēnešos izaudzētie dārzeņi un ogas daudziem ir svarīgs ienākumu avots. Tiem, kas izaudzē vairāk nekā vietējam tirdziņam, ir iespējas pārdot savu ražu Latvijas pārstrādātājiem.

Dārza ogas var nodot jebkurš

Vieni no lielākajiem pašmāju augļu un ogu uzpircējiem ir uzņēmums „Pure Food”. Tas vietējam patēriņam ražo ievārījumus un sīrupus, taču pārsvarā orientējas uz jogurtu, saldējumu un konditorejas izstrādājumu saldo piedevu sagatavošanu ārzemju tirgiem.

Kā LNT ziņām skaidroja „Pure food” mārketinga direktors Pēteris Žimants, dārza ogas varot nodot jebkurš, vien atliek sazvanīt šo uzņēmumu un jāvienojas par līguma nosacījumiem. Līgums ir standarta, kas nosaka produktu iepirkuma maksu, kvalitātes noteikumus.

„Jebkurš cilvēks var nodot pat divus kilogramus, pat trīs kilogramus. Kas attiecas uz meža ogām, tur mums ir izveidota sistēma pa visu Latviju – tie ir iepircēju punkti, un praktiski katram būs iespēja punktos pārdot,” klāstīja Žimants.

Kuras ogas iepirks visvairāk?

Šogad vislielākais pieprasījums esot gaidāms pēc upenēm, avenēm un mellenēm. Taču gaidītas tiks arī brūklenes, dzērvenes, lācenes. Plānots atsākt ražot lāceņu ievārījumu, stāstīja "Pure Food".

Viena mēneša laikā „Pure food” tiekot saražotas aptuveni 1000 tonnas saldo piedevu, no tām 80% eksportējot pat uz Azerbaidžānu un Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Vienīgi zemenes ražotājs ievedot no ārzemēm.

Gaida skābeņu piegādātājus

Savukārt dārzeņu un augļu pārstrādes uzņēmums „Spilva” šogad zemniekus pārsteidza ar ievērojama apjoma skābeņu iepirkumu. Iedzīvotāju interese par skābenēm esot tik liela, ka nākas palielināt ražošanas apjomus.

„Spilvā” skābenes plānots iegādāties gandrīz uz pusi vairāk nekā pagājušajā gadā – vismaz 140 tonnu. Kopumā aptuveni četras piektdaļas „Spilvas” produkcijas ražota no vietējām izejvielām un domāta vietējam tirgum, informēja LNT ziņas.

„Spilva” mārketinga direktore Dana Erciņa sacīja, ka 70 līdz 80% no sezonas dārzeņiem un ogām, uzņēmums iepērk no vietējiem audzētājiem. Jau skaidri zināms, ka visvairāk šogad tiks iepirktas skābenes, sīpoli – 10 tonnas, kabači – apmēram 15 tonnas, selerijas un dilles.

Taču tomātu mērces un kečupi gan tiek gatavoti no Spānijas tomātu pastām, jo svaigus tomātus šo izstrādājumu ražošanai neizmanto. Kopumā „Spilva plāno iegādāties dārzeņus un ogas aptuveni 350 līdz 400 tonnu apmērā.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu