PTAC: Patērētāji bieži sūdzas par aviopakalpojumiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgā šo ceturtdien tāpat kā vēl 27 citās Eiropas lidostās aviokompāniju pasažieri tika informēti par savām tiesībām. Sūdzības par aviopakalpojumiem ierindojas Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) sūdzību topa augšgalā, informēja LNT ziņas.

Daudzus neapmierina reisu atcelšana

Šogad ar jautājumiem un problēmām, kas saistīti ar lidojumiem, PTAC vērsušies jau teju 400 ceļotāji. Pasažieri visvairāk sūdzas par reisu atcelšanu, tad seko sūdzības par lidojumu ilgu kavēšanos. Savukārt par bagāžas nesaņemšanu un bojāšanu bēdu pasažieriem esot vismazāk.

Eiropas Patērētāju informēšanas centra direktore Aija Gulbe LNT ziņām atzina, ka šīs problēmas risināt kļūst arvien vieglāk, jo aviokompānijas patērētājiem nākot pretī un neesot nepieciešamības pret tām vērst kādus piespiedu līdzekļus, piemēram, sodīt.

„Atrisinātās lietas saistībā ar aviopasažieru tiesībām ir apmēram 40% gadījumu pozitīvs rezultāts saistībā ar šiem patērētāju iesniegumiem,” sacīja Gulbe. Jautājums par aviopasažieru tiesībām aktualizējies pērn, kad Eiropā nopietnu haosu gaisa satiksmē radīja Islandes vulkāna izvirdums.

Jāzina savas tiesības

Simtiem tūkstoši cilvēku saskārās ar problēmu, ko radīja atcelti avioreisi. Drīz pēc tam Brisele pat sāka plašu patērētāju informēšanas un izglītošanas kampaņu. Ārkārtas gadījumi nemaz nav retums: streiki, slikti laika apstākļi, kuru dēļ avioreisi tiek atcelti vai kavējas.

Šādos gadījumos ir būtiski būt informētam par savām tiesībām. PTAC direktore Baiba Vītoliņa skaidroja:

„Piemēram, ja divas stundas kavējas tie īsie lidojumi, tad pienākas jau kaut kāda aprūpe, piemēram, ēdiens.”

Arīdzan tad, ja ceļojuma bagāža kaut kur kavējas vai tā ir bojāta, var saņemt zaudējumu atlīdzību.

Gulbe uzsvēra: „Ļoti daudzas lietas ir iespējams novērst jau pirmajā posmā, ja patērētājs vēršas savlaicīgi. Piemēram, ja bagāža ir sabojāta, tad aviokompānijā ir jāvēršas septiņu dienu laikā, kas minēts Monreālas konvencijā. Ja šo laiku nokavē, tad ir bēdīgi.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu