Bērziņa nostāja par Visaginas AES pārsteidz lietuviešus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau pirmajā darba dienā jaunais Valsts prezidents Andris Bērziņš ar saviem izteikumiem raisījis izbrīnu Lietuvas politiķos. Bērziņš šodien paziņojis, ka Latvija tuvākajos gados tomēr nevarot atļauties piedalīties iecerētajā Visaginas atomelektrostacijas būvniecībā Lietuvā, kaut gan līdz šim Latvijas valdība paudusi viedokli, ka turpinās atbalstīt šo projektu, tā šovakar vēstīja LNT ziņas.

Vispirms Valsts prezidents Andris Bērziņš savu nostāju par plānoto Latvijas līdzdalību Visaginas atomelektrostacijas (AES) celtniecībā pauda intervijā laikrakstam „Diena”. Taču pēc tam to vēlreiz apstiprināja žurnālistiem šodien preses konferencē.

Bērziņš uzskata, ka nedrīkstot strēbt karstu, vēstīja LNT ziņas.

"Tieši šajā momentā man tas neliekas iespējams, jo valsts parāds ir par lielu. Mēs nevaram to uzņemties lielāku; tas absolūti nenozīmē, ka mēs šo jautājumu nevērtēsim un nerisināsim,”

tā norādīja Bērziņš,

Bērziņa paustais komentārs viņa pirmajā darba dienā saistībā ar Visaginas AES būvniecību neesot palicis nepamanīts Lietuvā. Kaimiņvalsts šā gada maijā paziņoja, ka jaunās AES būvēšana sāksies 2014.gadā, un līdz šim arī tika pieļauts, ka Latvijas valsti šajā projektā pārstāvētu uzņēmums „Latvenergo”.

„Latvenergo” iepriekš intervijās plašsaziņas līdzekļiem pieļāvusi, ka Latvijas daļa kodolreaktorā varētu būt lielāka par 10%. Iecerēts, ka AES vajadzētu sākt darbu 2020.gadā. Tā kā līdzšinējie Latvijas amatpersonu paziņojumi bijuši projektu atbalstoši, tad Lietuvas politiķiem noskaņojuma maiņa Rīgas pilī esot pārsteigums.

Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus paudis: „Es atturēšos no vērtējuma, jo domāju, ka lēmums būs jāpieņem pašai Latvijas energokompānijai un valdībai.

Līdz šim gan Latvenergo, gan [Latvijas] premjeram ir bijusi ļoti skaidra vīzija par šā projekta svarīgumu un šaubu par to nav bijis.

Savukārt finansēšanas mehānismu un finansiālo jautājumu apspriešana tiks turpināta.”

Tikmēr Bērziņš savu nostāju pamato ar to, ka pēc Fukusimas AES traģēdijas Japānā vairākas valstis esot pārskatījušas savu enerģētikas politiku. Kā piemērs tiek minēta Vācija, kas tuvāko 12 gadu laikā plāno slēgt visus valstī strādājošos kodolreaktorus.

Šis lēmums atstāšot iespaidu arī uz Latviju. Tāpēc nākamie soļi esot jāizvērtē ļoti uzmanīgi, ko Bērziņš sola arī darīt kopā ar Igauniju un Lietuvu, vēstīja raidījums.

TVNET iepriekš jau vēstīja, ka martā premjers Valdis Dombrovskis publiski apliecināja, ka, neraugoties uz traģiskajiem notikumiem Japānas AES, Latvijas attieksme pret plānoto Visaginas AES projektu paliek nemainīga un Latvija turpina tajā piedalīties, kā tas plānots jau iepriekš. Par šādu Latvijas nostāju žurnālistus informēja premjera preses sekretāre Līga Krapāne.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu