Ūdenslīdēji stāsta par šausmām uz nogrimušā kuģa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ūdenslīdēji, pārmeklējot Volgā nogrimušā kuģa "Bulgārija" vraku, tikuši līdz bērnu istabai, kurā iesprostoti noslīka vairāki desmiti bērnu, un pastāstījuši par tur redzamajām šausmām, vēsta newsru.com.

Bērnu telpa un mūzikas salons atradās "Bulgārijas" zemākajā stāvā. Neilgu laiku pirms kuģa nogrimšanas uz izklaidējošu pasākumu tur tika sapulcināti gandrīz visi uz kuģa esošie bērni. Ūdenslīdēji lēš, ka šajās telpās varētu atrasties līdz pat 50 bērnu mirstīgās atliekas. Tuvākajā laikā viņus plānots no dzelmes izcelt.

Precīzs bojāgājušo bērnu skaits vēl joprojām nav zināms. Uz kuģa avārijas brīdī atradās 205 cilvēki, izglābušies tikai 79, un izglābto vidū nav gandrīz neviena bērna.

Foto: ITAR-TASS/Scanpix

Baisa tumsa

Ūdenslīdēji stāsta, ka uz kuģa zemākā klāja darbs ir ārkārtīgi apgrūtināts, jo pat gaišas dienas laikā šīs nogrimušā kuģa telpas ir piķa melnā tumsā.

Pārmeklējuši kuģa apkārtni, ūdenslīdēji uzskata, ka praktiski visi bojāgājušie, kuru mirstīgās atliekas nav atrastas, palikuši kuģa iekšienē. Tā liek domāt arī fakts, ka kuģis nogrima pāris minūšu laikā, tādēļ lielākā daļa pasažieru no tā nemaz nepaspēja izkļūt.

80% upuru - sievietes un bērni

80% katastrofas upuru esot sievietes un bērni, norāda glābšanas dienesti. Liela daļa pieaugušo avārijas brīdī atradās restorānā, jo bija pusdienu laiks.

Kuģis nogrima aptuveni trīs minūšu laikā, tāpēc daudzi pasažieri paspējuši uzvilkt glābšanas vestes, bet nav tikuši līdz izejai.

Uz kuģa atrastās liecības liek domāt, ka cilvēki līdz pēdējam cīnījušies par savu dzīvību - daži, lai izkļūtu no applūstošajām kajītēm, pat mēģinājuši ar spēku izlauzt durvis.

Kāds vīrietis no kajītes nav spējis izkļūt, jo viņu pie sienas piespiedusi gulta un naktsskapītis. Laika un pietiekoši gaisa, lai mēbeles pastumtu malā, viņam nebija, kaut gan viņš bija spēcīgas miesasbūves, stāsta ūdenslīdēji.

Noslīkušajiem cenšas neskatīties sejā

Pieredzējušie glābēji stāsta, ka skats uz nogrimušā kuģa ir visai šausminošs. Sevišķi baiss ir lielais mirušo skaits kuģa telpās.

"Virzāmies uz priekšu, un bāc - parādās mirušo ķermeņi. Sejā vienmēr cenšamies neskatīties, tāpēc mirušo vienmēr cenšamies pagriezt ar muguru," saka viens no ūdenslīdējiem.

Foto: AFP/LETA

Izdzīvojušie: izglābties palīdzēja tikai brīnums

Tikmēr tie pasažieri, kuriem izdevies katastrofā izdzīvot, atzīst, ka par savu dzīvību var pateikties tikai brīnumam.

Kāda meitene medijiem stāsta, ka paguva no kuģa izkļūt, kaut tas jau sāka applūst. Viņa atradusies savā kajītē, kad kuģi skāris pirmais viļņa sitiens. Kuģis esot sasvēries, un jau tuvāko minūšu laikā kajīte applūdusi. Ūdens vilnis viņu no kajītes brīnumainā kārtā esot izmetis tieši koridorā, kas arī sācis strauji pildīties ar ūdeni. Kad ūdens bijis līdz jostasvietai, kāds vīrietis no blakus kajītes meties uz izeju un ar spēku rāvis līdzi arī nepazīstamo meiteni.

Koridorā esošos paglābusi gaisa kabata, tur ievilktā skābekļa bijis pietiekami, lai pārvarētu pēdējos šķēršļus un no kuģa izkļūtu.

Apkalpe meta cilvēkus ūdenī

Laimīgo izdzīvotāju vidū ir arī 26 gadus vecais motorista palīgs Iļja Šuškovs. Viņš atceras spēcīgu triecienu, pēc kura viņš un vēl vairāki apkalpes locekļi metušies uz kuģa klāja. Saprotot, ka kuģis neticamā ātrumā grimst, viņam un citiem apkalpes locekļiem neatlicis nekas cits, kā izmisīgi ķert cilvēkus un mest tos ūdenī. Kā ūdenī nonācis un izdzīvojis pats, viņš vairs neatceroties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu