Militārajās mācībās Ādažos iznīcina "teroristu" apmetni

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dienā, kad Latvijas gaisa telpā NATO iznīcinātāji pārtvēruši četras aizsardzības dienestu neatpazītas pasažieru lidmašīnas, Ādažu poligonā notiek militārās mācības. To laikā virs poligona riņķoja reaktīvie iznīcinātāji, kuru uzdevums bija likvidēt mērķi uz zemes, tā šovakar vēstīja LNT ziņas.

Uzbrukuma mērķis - teroristu apmetne

Šodienas militāro treniņu uzdevums bijis skaidrs – Ādažu poligona otrā galā izvietotas trīs koka konstrukcijas, kuras tiek uzskatītas par teroristu apmetni. Tieši šie objekti ir jāiznīcina, tāpēc no Šauļu lidlauka tika izsaukti divi iznīcinātāji.

Drīz vien iznīcinātāji pikējot raidīja šāvienus pa mērķi un uzdevums tika izpildīts, vēstīja LNT ziņas. Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku majors Māris Gavrilko intervijā skaidroja šo militāro mācību uzdevuma būtību.

„Pēc NATO dokumentiem gaisa kuģis nevar atklāt uguni bez virszemes spēku atļaujas un džeiteri ir tās personas, kas atrodas starp zemi un lidmašīnu, un viņi pasaka - atklāt uguni vai ne,” atzina Gavrilko.

Sadarbojas ar lietuviešiem un igauņiem

Tieši gaisa un sauszemes spēku integrācijas vingrinājumi ir šo Ādažos notiekošo militāro mācību uzmanības centrā. Džeiteru jeb gaisa atbalsta kontrolieru projekts Latvijā uzsākts 2008.gadā.

Šodienas mācībās Latvijas speciālisti darbojās kopā ar kolēģiem no Lietuvas un Igaunijas, bet uzdevumu izpildi vēroja pārstāvji no NATO Gaisa spēku pavēlniecības štāba Ramšteinā, Vācijā.

NATO ģenerālis Džanni Barons atzina:

„Šie treniņlidojumi ir uzskatāmi parādījuši, kā NATO garantē drošību savā gaisa telpā. Mācības ir lielisks pierādījums trīs Baltijas valstu saliedētām darbībām aliansē.”

Otro reizi notiek šādas mācības

Latvijas džeiteru precīzo darbību mācībās novērtēja arī Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, kurš atzinis, ka tieši gaisa kontrolieri ir viens no lielākajiem mūsu bruņoto spēku sasniegumiem.

„Tie cilvēki, kas vada uzlidojumus, to veic ļoti precīzi. Džeiteri ir starp desmit labākajiem pasaulē, un mums ar to ir jālepojas,” teica Pabriks.

Šādi gaisa atbalsta kontrolieru treniņi ar reaktīvo iznīcinātāju piedalīšanos Ādažu poligonā notiek jau otro reizi. Šoreiz tos vēroja arī citu valstu militārie atašeji.

Turklāt šodienas mācībās precīzas koordinātes mērķim noteica Latvijas armijas militārie speciālisti, kuri jau drīzumā dosies misijā uz Afganistānu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu