Bērziņš: Visaginas AES projekts ir jāīsteno

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien savā pirmajā ārvalstu vizītē Igaunijā, pārrunājot Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta attīstību, uzsvēra, ka projektu Lietuvā ir nepieciešams īstenot, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Bērziņš Igaunijā norādījis, ka šajā jautājumā pirms galīgo lēmumu pieņemšanas par finansējuma modeli nepieciešams izvērtēt visus aspektus, lai tas būtu izdevīgākais risinājums gan no enerģijas piegāžu drošības viedokļa, gan arī no ekonomiskā izdevīguma un izmaksu viedokļa.

Kā ziņots, Bērziņš tūlīt pēc stāšanās amatā paziņoja, ka viņam pašlaik nešķiet iespējama Latvijas piedalīšanās Baltijas valstu kopīgās atomspēkstacijas projektā.

Vēlāk gan viņš precizēja, ka principā neiebilst pret atomelektrostacijas būvniecību Lietuvā un Latvija ir ieinteresēta nākotnē pirkt no Visaginas elektroenerģiju, bet patlaban "jautājums ir par Latvijas spēju finansiāli ieguldīt šajā projektā, palielinot valsts parādu vai "Latvenergo" parādu".

Pirmajā vizītē apmeklē Igauniju

Prezidents šodien turpināja iepriekšējo Latvijas prezidentu sākto tradīciju, savā pirmajā ārvalstu vizītē apmeklējot tieši Igauniju, kur viņš tikās ar valsts augstākajām amatpersonām, lai pārrunātu iespējas paplašināt abu valstu savstarpējās attiecības.

Tiekoties ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, prezidents uzsvēra prieku par intensīvo sadarbību starp abām valstīm, atzīmējot, ka ir īpaši nozīmīgi arī nākotnē turpināt veiksmīgo dialogu un attīstīt savstarpējās attiecības.

Bērziņš: veiksmīgi pārvaram krīzi

Sarunas laikā īpaša uzmanība tika pievērsta abu valstu ekonomiskajai sadarbībai un iespējām kopīgi padarīt Baltiju par investoriem interesantāku vietu. Bērziņš uzsvēra, ka abu valstu ekonomisko sadarbības rādītāju izaugsme pēdējos ceturkšņos norāda uz veiksmīgu krīzes pārvarēšanu.

Tāpat tika apspriesti reģionam īpaši nozīmīgie transporta projekti, kā, piemēram, "Rail Baltica", norādot ka to virzībā būtiska ir tieši valstu spēja vienoties par kopīgiem mērķiem. Abi prezidenti apsprieda arī sadarbības iespējas Eiropas Savienībā (ES), atzīmējot ES stratēģijas Baltijas valstīm īpašo nozīmi.

Apmainās laba vēlējumiem

Latvijas prezidents izteica cerību, ka šī ir tikai pirmā no daudzajām abu prezidentu tikšanās reizēm, un novēlēja Ilvesam veiksmi gaidāmajās Igaunijas prezidenta vēlēšanās. Bērziņš oficiāli uzaicināja Igaunijas prezidentu valsts vizītē apmeklēt Latviju. Prezidenti vienojās arī apmeklēt viens otru privātās vizītēs.

Kopīgajā preses konferencē Bērziņš atzina, ka viņam bija liels gods un pārsteigums jau pirmajā dienā pēc ievēlēšanas prezidenta amatā saņemt Igaunijas prezidenta apsveikumu un ielūgumu ierasties Igaunijā. Bērziņš pateicās Ilvesam par šo ielūgumu un veiksmīgo vizīti.

Savukārt Igaunijas prezidents atzina, ka viņam ir liels prieks, ka Bērziņš kā pirmo valsti ārvalstu vizītē izvēlējies Igauniju. Ilvess informēja, ka prezidentu tikšanās laikā tika skarti abām valstīm un Baltijas reģionam nozīmīgi transporta projekti, tostarp "Via Baltica" un "Rail Baltica", kas ir jārisina un kuros jāinvestē konkrēti finanšu resursi.

Laba sadarbība starp galvaspilsētām Tallinu un Rīgu

Igaunijas prezidents uzsvēra, ka Latvijai un Igaunijai līdz šim laba sadarbība ir veidojusies starp Tallinu un Rīgu, taču nevar aizmirst arī pārrobežu sadarbību starp abām valstīm, turklāt ne tikai Valgas-Valkas līmenī, bet daudz plašākā izpratnē.

Bērziņš ļoti atzinīgi novērtēja Igaunijas prezidenta pausto un uzsvēra, ka doma par pārrobežu un cilvēcisko sadarbību ir ļoti būtiska, un ka viņš kā prezidents centīsies šo uzdevumu īstenot un ka tas būs vienojošais mērķis abu valstu prezidentiem. "Mēs pieliksim visas pūles, lai tuvākā nākotnē paliktu apdzīvotas arī pierobežas teritorijas un abu valstu iedzīvotāji šeit varētu sadarboties," uzsvēra Latvijas prezidents.

Atbildot uz jautājumu, vai Bērziņš ir ko mācījies šodien no Igaunijas prezidenta, prezidents norādīja: "Es nekad neesmu kautrējies mācīties, un kāpēc lai es to nedarītu arī tagad? Es tik tiešām ļoti daudz ko ieguvu no šīs tikšanās ar Igaunijas prezidentu, un tas man ļoti noderēs manā darbā."

Bērziņš aicina sadarboties "Rail Baltica" ietvaros

Tikšanās laikā ar Igaunijas Ministru prezidentu Andrusu Ansipu prezidents uzsvēra nepieciešamību vēl paplašināt sadarbību ekonomikas jomā, īpaši dažādu lielo projektu ietvaros, kā, piemēram, "Rail Baltica". "Tieši Baltijas valstu spēja vienoties par kopīgu darbu šādu projektu īstenošanā ļauj tos pēc iespējas veiksmīgāk ieviest," uzsvēra Bērziņš. Abas amatpersonas apsprieda arī valstu kopīgos projektus elektroenerģijas jomā un alternatīvu gāzes piegāžu nodrošināšanas iespējas.

Igaunijas premjers izteica atzinīgus vārdus par Latvijas valdības līdz šim paveikto ekonomiskās krīzes pārvarēšanā. Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka Latvijas pievienošanās eirozonai ir būtiska un ka iesāktais kurss ir jāturpina.

Vizītes turpinājumā prezidents tikās arī ar Igaunijas parlamenta pirmo viceprezidenti Laini Randjervu, lai pārrunātu Latvijas sadarbības iespējas ar Igaunijas parlamentu. Randjervu informēja prezidentu arī par Baltijas asamblejas darbības galvenajiem aspektiem un paveikto 20 gadu laikā.

Noslēdzot vizīti Igaunijā, Bērziņš piedalījās vainagu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības kara pieminekļa Tallinā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu