Atlaistajiem deputātiem nevajadzētu maksāt kompensāciju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Nepārvēlēšanas gadījumā atlaistie 10.Saeimas deputāti varētu saņemt kompensācijā virs četriem tūkstošiem latu. Tikmēr jebkurš cits darba ņēmējs Latvijā, kurš savas vainas dēļ tiek atbrīvots no darba, atlaišanas pabalstu nesaņem. Pēc darba tiesību ekspertu domām, šo vienlīdzības trūkumu radījušas nepilnības likumdošanā, šovakar vēstīja LNT ziņas.

Ko paredz Darba likums?

Atbilstoši Latvijas Darba likuma 101.panta 3.punktam darba devējam nav jāizmaksā atlaišanas pabalsts gadījumā, ja darba ņēmējs atbrīvots, jo, veicot savu darbu, ir „rīkojies pretēji labiem tikumiem, un šāda rīcība nav savienojama ar darba attiecību turpināšanu.”

Ja darba likumdošanu skata plašākā kontekstā, tad šai normai vajadzētu attiekties arī uz pagājušajā sestdienā, 23.jūlijā, tautas nobalsošanā atlaistajiem 10.Saeimas deputātiem. Šādu viedokli LNT ziņām pauda Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes pasniedzēja Velga Slaidiņa.

"Šī situācija ir viennozīmīgi tieši tāda, ka tauta, kas ir darba devējs deputātiem, ir pateikusi, ka darbinieks nav spējīgs vai darba devējs nevēlas, ka darbinieks turpina darbu, un - darbinieka vainas dēļ, līdz ar to nekāda kompensācija šādos gadījumos nepienākas,”

komentēja Slaidiņa.

Iespējama likumu interpretācija

Turpretim Saeima konkrētajā situācijā vadīšoties pēc Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma. Raidījums gan norādīja, ka tajā gan neesot ne miņas, ko darīt gadījumā, ja tauta referendumā atlaiž Saeimas deputātus.

Taču attiecīgajā likumā esot pants, kas paredz pabalstu trīs mēnešalgu apmērā, ja, beidzoties esošās Saeimas pilnvarām, deputāts netiek pārvēlēts nākamajā parlamenta sasaukumā. Vērtējot šo iespēju, Slaidiņa atzina, ka kompensāciju izmaksa šajā situācijā būtu brīva šā likuma interpretācija.

Slaidiņa intervijā norādīja: „Te deputātiem vajadzētu būt tik daudz godaprātam un vēl jo vairāk, ja vairākums vēlas iekļūt jaunajā Saeimā, tad lemt atsevišķi par to un prasīt [Valsts] prezidentam, lai viņš ļauj viņiem lemt šobrīd par to, ka pielīdzināt vai nu Darba likumā noteiktām lietām, vai vislabāk būtu Valsts un pašvaldības darbinieku atlīdzības likumam, kur nav paredzēta kompensācija tajos gadījumos, kad darba devējs uzsaka darbu darbinieka vainas dēļ.”

Deputāti vēlas kompensāciju

Tikmēr daļa LNT ziņu aptaujāto deputātu pauduši nostāju, ka negrasoties atteikties no kompensācijas, ja viņi neiekļūs 11.Saeimas sasaukumā.

Atlaistais 10.Saeimas deputāts Andris Buiķis ("Vienotība") sacījis, ka noteikti pieņemšot kompensāciju. "Es zinu mūsu frakcijā cilvēkus, kuri ir paņēmuši dzīvokļa kompensācijas un viņam nekāda darba vairs nav, ko viņš pēc tam darīs? Jo patiesībā, pārejot uz Saeimu, tu lielā mērā noliec malā savu iepriekšējo dzīvi. Tā ka tas nav tik vienkārši.

Ja tā parēķina valsts mērogā pie tiem aizņēmumiem, aizdevumiem, nu, tās ir smieklīgas summas!”

Savukārt 10.Saeimas deputāts Igors Pimenovs („Saskaņas centrs”) intervijā teica: „Godīgi sakot, es negribētu braukt uz Īriju vai Angliju. Gribētu atrast darbu tepat Rīgā, man būs nepieciešams laiks. Saprotu, ka 4 tūkstoši vienam otram Latvijas iedzīvotājam liekas milzīga summa, bet man ir radinieki, kas ir atkarīgi no manis.”

Kopējais atlaišanas pabalstu apjoms būs zināms tikai pēc 11. Saeimas vēlēšanām. Tā, piemēram, 10. Saeimā neievēlēto deputātu pabalstiem bija rezervēti gandrīz 300 tūkstoši latu, vēstīja raidījums.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu