Ārkārtas Saeimas vēlēšanas notiks 17.septembrī

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien apstiprināja rezultātus 23.jūlija tautas nobalsošanai par 10.Saeimas atlaišanu un izsludināja 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanas, kas notiks 17.septembrī.

Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana sāksies piektdien, 29.jūlijā, un ilgs līdz 18.augustam.

Saskaņā ar Satversmes 48.pantu jaunām Saeimas vēlēšanām jānotiek ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas, un 17.septembris ir pēdējais iespējamais vēlēšanu sarīkošanas datums, kas iekrīt sestdienā.

Oficiālie referenduma rezultāti

CVK sēdē otrdien arī apstiprināja oficiālos referenduma rezultātus – tautas nobalsošanā piedalījās 689 823 pilsoņi, un par 10.Saeimas atlaišanu nobalsoja 650 518 vēlētāji.

Referendumā piedalījušies 44,71% no balsstiesīgo Latvijas pilsoņu skaita. Savukārt par Saeimas atlaišanu nobalsoja 94% referenduma dalībnieku jeb 42,17% no visu balsstiesīgo iedzīvotāju skaita. Pret Saeimas atlaišanu bijuši 37 829 jeb 5,48% balsotāju.

1476 jeb 0,21% no balsošanas zīmēm atzītas par nederīgām.

Ārzemēs uzskaitīti 7547 balsotāji, no kuriem par Saeimas atlaišanu bijuši 94,95% vēlētāju, bet pret – 4,92%.

Apstiprināts arī, ka bijis tikai viens iecirknis, kur pret Saeimas atlaišanu nobalsojuši vairāk nekā par, – tas bijis iecirknis Baltkrievijas pilsētā Vitebskā.

Ārkārtas vēlēšanas izmaksās 2 miljonus latu

Satversme noteic, ka Saeimas atlaišanas gadījumā jaunā Saeima sanāk ne vēlāk kā vienu mēnesi pēc tās ievēlēšanas un tās pilnvaras izbeidzas pēc trīs gadiem nākamā novembra mēneša pirmajā otrdienā līdz ar jaunievēlētās Saeimas sanākšanu.

Jau vēstīts, ka 23.jūlijā notika referendums par 10.Saeimas atlaišanu, ko 28.maijā ierosināja toreizējais Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Viņa lēmums sekoja Saeimas 26.maija balsojumam, kurā tā nolēma neatļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietās. Zatlers šo balsojumu savā uzrunā nodēvēja par "sirēnu, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēja varu un tiesu varu". Viņš uzsvēra, ka jāsamazina oligarhu vara un naudas loma politikā.

Jau ziņots, ka ārkārtas Saeimas vēlēšanu sarīkošanai šā gada rudenī varētu būt nepieciešami vairāk nekā divi miljoni latu, iepriekš sacīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu