Norvēģu varmāka pirms uzbrukuma lietojis narkotikas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizturētais Norvēģijas slaktiņa sarīkotājs Anderss Bērings-Breivīks pirms piektdienas uzbrukuma lietojis narkotiskas vielas, kas ļautu viņam būt pēc iespējas "efektīvākam", preses konferencē šodien apstiprināja viņa advokāts.

Advokāts informē, ka Breivīks lietojis "narkotiskas vielas", taču kādas tieši, precizēt nevarēja. Pats slepkavnieks norādījis, ka šīs vielas lietojis, lai viņa uzbrukums būtu pēc iespējas "efektīvāks", lai viņš saglabātu nepārtrauktu modrību.

"Ne tāds kā mēs visi pārējie"

Lūgts uzbrucēju raksturot, advokāts norāda, ka Breivīka personību ir ļoti grūti aprakstīt, tā kā viņš "nelīdzinās nevienam no mums".

Viņš dzīvojot pats savā realitātē un uzskatot, ka atrodas karastāvoklī, un šādā karastāvoklī viņa rīcība esot attaisnojama. "Viņš saka, ka Rietumu pasaule viņu nesaprot, bet viņš esot karastāvoklī. Viņš saka, ka pēc 60 gadiem mēs sapratīšot viņa viedokli," saka advokāts, tādējādi netieši norādot uz Breivīka pārliecību, ka Rietumu pasaule tiek pakļauta islāma kultūras kolonizācijai.

Pats uzbrucējs uzskata, ka ir pie pilna saprāta, taču viņa psihisko veselību tuvākajā laikā novērtēs psihiatru komanda.

Motīvus izklāstīt atturas

Arī advokāts līdzīgi kā Norvēģijas varas iestādes atturas publiski izklāstīt Breivīka paša nosauktos rīcības motīvus, jo viens no viņa mērķiem, slepkavības veicot, bija tieši šāda veida publicitātes gūšana.

Advokāts viņu raksturo kā ļoti mierīgu, nosvērtu un runātīgu - viņš nemitīgi stāstot par savu gadiem tapušo un internetā atrodamo manifestu.

Jūtot naidu pret praktiski visiem

Zīmīgi, ka Breivīka izvēlētais advokāts pats pārstāv Norvēģijas Darba partiju, kuras jauniešu nometnē slepkava savu uzbrukumu veica. Advokāts atzīst, ka to, kāpēc vīrietis kā advokātu izvēlējies viņu, nav pārrunājuši un viņam nav informācijas, vai Breivīks zina par viņa politisko piederību. Advokāts gan uzsver, ka varmāka jūtot naidu ne tikai pret Darba partijas biedriem, bet jebkuru cilvēku, kurš atbalsta mūsdienu politisko sistēmu un neatbalsta galēji ekstrēmus uzskatus nacionālajos jautājumos.

Domājis, ka policija viņu apturēs ātrāk

Uzbrucējs arī esot atzinies, ka viņš pats esot gaidījis, ka policijai viņa sarīkoto asinspirti uz salas jauniešu nometnē izdosies apturēt ātrāk, nekā tas notika.

Arī advokātam vīrietis esot apgalvojis, ka viņa sabiedrotie ir "divas šūniņas Norvēģijā un vairākas ārzemēs". Ar savu rīcību Breivīks esot gribējis aizsākt revolūciju visā Rietumu pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu