Politiķi cer, ka spēs iekļauties Bērziņa noteiktajos termiņos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunajā Saeimā ievēlēto politisko spēku pārstāvji sola aktīvi strādāt pie koalīcijas veidošanas un cer, ka izdosies izpildīt Valsts prezidenta Andra Bērziņa pausto vēlmi līdz nākamās nedēļas beigām vienoties par koalīcijas modeli.

Zatlera reformu partijas (ZRP) līderis Valdis Zatlers sacīja, ka ZRP aktīvi darbosies, lai koalīcija tiktu izveidota laicīgi. "Mūsu mērķi šajā jautājumā sakrīt," pauda Zatlers.

Viens no "Vienotības" pārstāvjiem koalīcijas sarunās Kārlis Šadurskis teica, ka tas esot tikai loģiski, ka nākamās nedēļas laikā jātiek skaidrībā par koalīciju, jo vēl nedēļu prasīšot valdības deklarācijas uzrakstīšana, kas jāpaspēj līdz 17.oktobrim.

"Ceru, ka paspēsim vienoties. Priekšā ir vesela nedēļa, un jau esam gandrīz tikuši galā ar programmatiskajiem jautājumiem. Tagad ir kā studentam - ja līdz eksāmenam ir palikusi nedēļa, tad ir ļoti labi," izteicās Šadurskis.

ZRP un "Vienotības" pārstāvji pastāstīja, ka rīt abu politisko spēku pārstāvji plāno pabeigt saskaņot pēdējos atlikušos programmatiskos jautājumus, piemēram, par lauku attīstību, un tad šos dokumentus nosūtīt iespējamajiem trešajiem koalīcijas partneriem - nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un "Saskaņas centram" (SC). Nākamnedēļ iecerētas šo politisko spēku trīspusējās tikšanās.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš norādīja, ka vispirms ir jāsagaida, kad kopīgo darbu pabeigs ZRP un "Vienotība", lai nacionālā apvienība varētu iepazīsies ar šī darba rezultātiem. Pēc tam trīspusējās tikšanās laikā jāpārrunā visi diskutablie jautājumi, un viņš cerot, ka izdosies panākt vienošanos par koalīcijas izveidi. "Skaidrs, ka šo procesu nevar vilkt bezgalīgi. Ir laika "rāmis", pie kura jāpieturas," teica politiķis.

Arī SC līderis Nils Ušakovs apliecināja, ka SC strādās pie tā, lai šis koalīcijas izveidošanas termiņš tiktu ievērots.

Kā ziņots, Valsts prezidents šodien pēc pirmā sarunu raunda noslēgšanas ar visām Saeimā ievēlētajām partijām preses konferencē norādīja, ka viņš sagaida, ka 11.Saeimā iekļuvušās partijas un apvienības vienosies par koalīcijas modeli un sadarbības principiem līdz nākamās nedēļas beigām. Ja vienošanās netiks panākta, Valsts prezidents ir gatavs turpmākai rīcībai.

Lūgts konkretizēt, kāda tad īsti varētu būt viņa rīcība, ja partijas tomēr nevienosies, Bērziņš norādīja, ka rīkošoties tā, kā pieņemts parlamentārās demokrātiskās valstīs, sīkāk gan neko nepaskaidrojot. Par tālāko rīcību šādā gadījumā prezidents paziņošot pirmdien, 10.oktobrī.

Bērziņš atzina, ka partijām esot pietiekami laika, lai vienotos. Kādam konkrētam koalīcijas modelim viņš par labu neizteicās, bet konstitucionālā vairākuma panākšana parlamentā būtu labākā iespēja virzīties uz priekšu.

Bērziņš uzskata, ka Saeimā iekļuvušajiem politiskajiem spēkiem ir jāspēj panākt vienošanās par darboties spējīgu koalīcijas modeli, kas var nobalsot par Ministru kabineta sastāvu. "Ceru, ka nākamā nedēļa būs interesanta un ar skaidriem ziņojumiem," teica Valsts prezidents.

SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām, 18.septembrī, sākās Saeimā iekļuvušo partiju pārstāvju sarunas par jaunās koalīcijas veidošanu. Līdz šodienai jau notikuši vairāki sarunu raundi, un kā koalīcijas kodols iezīmējas ZRP un "Vienotība". Abiem politiskajiem spēkiem gan ir tikai 42 mandāti, kas nozīmē, ka jādomā par trešā iespējamā partnera piesaistīšanu - SC vai nacionālo apvienību. Pagaidām gan ne "Vienotība", ne ZRP nav norādījusi, kurš no šiem politiskajiem spēkiem būtu tīkamāks, bet partiju iekšienē viedokļi dalās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu