Suns Pepers meklē narkotikas kā rotaļlietu

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau četrus gadus suns Pepers darba mūžu vada muitā. Pašlaik viņa darba lauks atrodas Rīgas lidostā. Narkotikas un citas aizdomīgas vielas Pepers meklē gluži kā savu rotaļlietu. Un kad viņam šī „spēlīte” apnīk, tad nepieciešams atpūtas brīdis, ceturtdien vēstīja LNT raidījums „Degpunktā”.

Jāgrib rotaļāties!

Suņus darbam muitā sāk atlasīt apmēram trīs gadu vecumā. Pepers savu amatu profesionāli veic jau četrus gadus. Galvenais faktors ir dzīvnieka vēlme rotaļāties.

„Jo patiesībā suns meklē nevis narkotikas, bet gan savu spēļmantiņu, kam ir narkotikām raksturīgā smarža,”

informēja „Degpunktā".

Narkotiku kurjeri mēdz apreibinošās vielas paslēpt kurpju zolēs, iemetināt dažādos metāla priekšmetos vai pat paši norīt. Tādēļ atrast narkotiskās vielas ir visai neiespējami bez suņu palīdzības.

Suņus īpaši testē

Muitas suns uzrāda kinologam gan aizdomas raisošas somas, gan personas. Lidmašīnu pasažieri pārbaudes vairumā gadījumu uztverot ar smaidu. Visvairāk četrkājaino darbinieku palīdzība nepieciešama pēc avioreisiem no Holandes un Lielbritānijas.

Lai kļūtu par muitas suni, dzīvnieki šim mērķim tiek pamatīgi testēti. Muitas suņa amats ir gana svarīgs, tāpēc jākārto arī eksāmenus – automašīnās, telpās, uz kuģiem un citviet.

„Gan augstas virsmas un skaļi trokšņi, gan tādas lietas, ko parastam sunim nekad neiedomātos izdarīt, lai no tā nebaidītos. Ja viņš iztur to visu, tad suns tiek pieņemts darbā.

Šiem darba suņiem jābūt vēlmei spēlēties tad, kad vairs nav spēka spēlēties.

Parastiem suņiem apnīk un viņš aiziet, bet šim ir jāgrib, jāgrib, jāgrib...” stāstīja kinoloģe.

Pusstundu strādā, tad atpūšas

Dažkārt muitas suns mēdz arī sameloties, jo vēlas beidzot tikt pie savas spēļu bumbiņas. Suns var aktīvi strādāt apmēram pusstundu. Pēc tam nepieciešama atpūta. Savukārt kinologs strādā arī tad, kad suns atpūšas. Abiem no komandas nākas mācīties visu mūžu.

„Tas ir mans dzīvesveids, jo man tas suns ir gan atvaļinājumā, gan brīvdienās. Kā to var nosaukt par brīvdienu, ja suni jāved jau astoņos no rīta laukā?!

Katru gadu sunim ir kvalifikācijas kurss, kuru laikā skatās, kas ir jāpielabo, kas jāiemācās. Tāpat savas kļūdas mēģinu saprast,” atzina speciāliste.

Cilvēka faktors arī svarīgs

Saprotams, ka lidostā lielu darbu paveic arī cilvēki, kuri ceļotāju somās atrod daudzas un dažādas mantas, ko Latvijā ievest aizliegts. To vidū gan marinētas čūskas un koraļļi, gan ziloņkauls un priekšmeti no ziloņu ādas. Lidostā var apskatīt arī konfiscētu lāčādu. Tādas ieved bieži vien.

Skatīt pievienoto video!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu