Eiropā jaunu narkotiku strauja izplatība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunu nekontrolētu psihoaktīvu vielu straujā rašanās rada arvien lielākas problēmas gan Eiropā, gan starptautiskā mērogā. Pērn tika reģistrēts rekordliels jauno narkotiku skaits - 41 vielas, savukārt šogad paziņots jau par 39 jaunām vielām.

Vienlaikus Eiropas narkotiku uzraudzības aģentūra šogad jūlijā nereglamentēto apreibinošo vielu tiešsaites tirgotāju pārbaudē atklāja 600 interneta veikalus, kuri, iespējams, pārdod psihoaktīvos produktus. Tā liecina Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra publicētais 2011.gada ziņojums par situāciju narkomānijas problēmas jomā Eiropā.

Narkomānijas slimnieku ārstēšanas iestādes

Narkotiku dēļ jāmaina likumi

Jaunu narkotisko vielu straujā izplatīšanas rezultātā ES dalībvalstīm pārskata risinājumus narkotiku apkarošanai, piemēram, pērn Īrijā un Polijā pieņēma tiesību aktus, lai ierobežotu to psihoktīvo vielu atklāto tirdzniecību, ko nekontrolēja esošie likumi. Citas valstis veica izmaiņas esošos normatīvajos aktos veselības aizsardzības un zāļu jomā, teikts ziņojumā.

Eiropas Komisijas (EK) pārstāve Dana Spinanta ziņojuma prezentācijas dienā pastāstīja, ka tiek plānots pilnveidot Eiropas Savienības politiku, kas būtu vērsta uz narkotiku apkarošanu - tiks izstrādāti jauni tiesību akti, kas ierobežotu arī jaunu narkotiku izplatību. Patlaban tiek analizēti iespējamie varianti, lai izvēlētos efektīvāko veidu kā risināt problēmu ar jauno narkotiku strauju izplatību, sacīja EK pārstāve.

Plāno par apsteidzošu stratēģiju

Savukārt ES narkotiku uzraudzības aģentūras direktors Volfgangs Gets uzskata, ka ir vajadzīga "apsteidzoša stratēģija", kas ļautu ātri apzināt jaunās narkotikas un topošās tendences, lai varētu paredzēt iespējamas sekas. Svarīgi ir arī koordinēt pasākumus visā Eiropā, jo pretēji tā var izrādīties neefektīva.

Kā ziņots, pašlaik Latvijas zinātnieku piedāvātais vielu apraksts aizliegtu 43 vielas, no kurām 18 ir psihotropi neaktīvas. Savukārt saukt pie atbildības cilvēkus par psihotropi neaktīvu vielu izplatīšanu nebūtu pareizi, uzskata Iekšlietu ministrijas (IeM) Nozares politikas departamenta Politikas ieviešanas nodaļas vadītājs Jānis Bekmanis. Viņš norādīja, ka 23.novembrī paredzēta atbildīgo institūciju pārstāvju sanāksme, lai izstrādātu metodes kā cīnīties pret jaunajām psihotropajām vielām.

Tā ir viena no metodēm, kuru pieļauj izmantot Eiropā, plaši definēt aizliedzamās vielas, lai aizliegti būtu arī tādi izstrādājumi, kuri vēl pat nav parādījušies tirgū. Latvijā pašlaik darbojas sistēma, kurā aizliegtās vielas ir konkrēti uzskaitītas. Jaunās psihotropās lietas pašlaik nav aizliegtas ar likumu, tāpēc policijai nav iespēja vērsties pret to tirdzniecību, skaidroja IeM pārstāvis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu