Līgatnes zvēri nodrošināti jau ar 3 tonnām ozolzīļu

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vel ikviens par paspēt nogādāt ozolzīļu maisu Līgatnes Dabas taku dzīvniekiem. Šobrīd jau salasītas trīs tonnas zīļu, kas ir lielākais gardums un vitamīni mežacūkām, aļņiem un stirnām, piektdien informēja LNT ziņas.

Ozolzīlēs ir zvēriem būtiski vitamīni

Mežacūkas ir tās, kurām ozolzīles patiesi garšo, bet šo kārumu atzīst arī citi meža dzīvnieki – stirnas, lāči, vāveres un pat aļņi. Ozolzīles meža dzīvniekiem ir parasta barība, savukārt nebrīvē turētiem tās ir dabiskie vitamīni.

Ozolzīles satur daudz vērtīgu vielu, kas ir nepieciešamas savvaļas dzīvnieku veselībai. Līgatnes Dabas taku zvērkope Velga Vītola, klātesot LNT ziņām, sauc panašķoties ar zīlēm aļņu māti Līnīti un vēl piecas viņas māsas un brāļus, kuri dzīvo Līgatnē.

Aļņi arī esot īsti ozolzīļu ēdāji. Viens alnis apēd 30 kilogramu barības dienā, ziemā – 15 līdz 20 kilogramus.

Ziemas sezonas laikā alnim vajadzētu apēst 3 kilogramus ozolzīļu dienā.

Velga norāda, ka tieši alnim zīles ir vissvarīgākās. „Nebrīvē turot, tiem ir problēmas ar gremošanas traktu, un zīles regulē to procesu," skaidroja Velga. Ozolzīles ir dabīgā barība, ko nevar nopirkt, tāpēc Līgatnes Dabas taku darbinieki lūdz iedzīvotājus tās salasīt.

Svarīgs ikviens zīļu kilograms

Zīles glabājas zem jumta sausumā. Pašlaik kopumā jau ir savāktas 3 tonnas ozolzīļu, no kurām 300 kilogrami nāk no Latvijas Dabas muzeja. Pārsvarā zīles salasot bērni.

Pastariņu pamatskolas audzēkņi no Cēsu novada šogad salasījuši pat 1,5 tonnu zīļu. Tomēr, protams, svarīgs ir nevis apjoms, bet sirds mīlestība, kas ir ielikta, lasot zīles dzīvniekiem.

„Kaut vai tas burtiski ir kilograms zīlīšu. Vienā pavadvēstulē rakstīts, ka divi mazie bērni lasījuši un viņi salasījuši vairāk nekā paši sver. Paši sver tikai 17 kilogramus pa abiem kopā, bet salasīti 24 kilogrami.

Un tā sirds mīlestība, kas nāk tām zīlēm līdz, viņa aizies arī līdz dzīvniekiem,”

pārliecināta ir zvērkope Velga.

Tīras un sausas zīles kopā ar zīmējumu vai skaistu novēlējuma vēstulīti, norādot savu vārdu, uzvārdu un tālruņa numuru, kā arī precizējot, kuram dzīvniekam cienasts ir domāts, iespējams līdz 31.oktobrim vēl nogādāt Latvijas Dabas muzejā, Rīgā, K.Barona ielā 4 vai arī Līgatnes Dabas taku Apmeklētāju centrā.

Skatīt pievienoto video!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu