13.janvāra grautiņu lietā dzen pēdas kādai jaunietei

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ne visi 13.janvāra grautiņa dalībnieki, kas nonāca policijas redzeslokā, stājušies tiesas priekšā. Gandrīz trīs gadus pēc grautiņa četri cilvēki joprojām atrodas meklēšanā, tajā skaitā, kāda gaišmataina jauniete, kura televīzijas kameru priekšā ar sajūsmu meta bruģakmeni uz policijas automašīnu, svētdien vēstīja LNT raidījums “Top 10”.

Prokuratūra noraida apgalvojumu, ka tā kādu varētu pasargāt vai aizsargāt, norādot, ka jaunietes personība ir noskaidrota.

„Šis nav ārkārtas gadījums un personas mēdz izvairīties no izmeklēšanas, šis arī ir tas gadījums, kad persona izvairās un kriminālprocess ir apturēts, bet tas nenozīmē, ka lieta ir izbeigta; pirmstiesas izmeklēšana turpinās,” tā raidījumam skaidroja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne.

Pakalne ne noliedza, ne apstiprināja to, vai jauniete atrodas Latvijā vai ārpus mūsu valsts.

Pumpurs: Ja būtu gribēšana, tad atrastu

Tikmēr iekšlietu sistēmas ekspertam, bijušam Valsts policijas priekšnieks Jurim Rekšņam grūti esot noticēt, ka šo daudzo gadu laikā nav iespējams atrast cilvēku - vēl jo vairāk, ja viņa personība ir noskaidrota. Teorētiski tas ir iespējams, uzskata Rekšņa.

„Es piekrītu, ka var būt teorētiski situācija, ka cilvēks aiziet pagrīdē, neiet laukā, mamma, tētis nes burkānus, sēž un nekustas. Bet pie praktiskā – ir ļoti daudz iespēju, kā šo cilvēku atrast, ja viņš neapšaubāmi ir Latvijā un kaut cik aktīvu dzīvesveidu ved: tās ir dažādas datu bāzes – nodokļus maksājam, algu saņemam, banku kartes, mobilie, tie ir tikai tehniskie līdzekļi, kā varam meklēt. Ir arī dzīvesvieta deklarētā. Labi, tur var nedzīvot, bet tad ir radi, draugi, kaimiņi,” tādu viedokli "Top10" pauda Rekšņa.

Savukārt bijušais Valsts Kriminālpolicijas priekšnieks Valdis Pumpurs uzskata: ja izmeklētājiem būtu gribēšana - atrastu.

„Objektīvi es domāju, ka mums nav nekādu šķēršļu, un esmu pārliecināts, ka policija pilnīgi varētu ar šo uzdevumu tikt galā un bez liekām problēmām un rūpēm noskaidrot un aizturēt šo personu. Otra lieta – tā ir tā sliktā ziņa, ka tīri subjektīvu apstākļu dēļ mēs negribam, nevaram šo lietu pabeigt un šo personu atrast. Pirmkārt, cilvēcīgi saprotams, ka tas nav ārkārtīgi smags vai sevišķi smags noziegums. Ja mēs meklētu slepkavu, droši vien būtu lielāka motivācija,” uzskata Pumpurs.

Valsts policijas vadība neatzīst motivācijas trūkumu

Pašreizējais Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis negribēšanu un motivācijas trūkumu kategoriski noraida. Tieši pretēji - likumsargiem atrast jaunieti bijusi goda lieta, jo viņa bruģakmeni metusi tieši policijas automašīnas virzienā. Tātad viņa kārtībniekus aizskārusi personīgi.

„Loģiski, viņas personība tika noskaidrota. Mēs konstatējām, ka ir izbraukusi no valsts, un pašreiz mēs risinām jautājumu par starptautiskās meklēšanas izsludināšanu un attiecīgi Eiropas ordera saņemšanu un tādā veidā nogādāt Latvijā iztiesāšanai,” uzsver Ķuzis.

Neoficiāli min izsmeltus resursus

Neoficiālās sarunās noprotams, ka policija pēc būtības visus resursus ir izsmēlusi - policija no savas puses esot izdarījuši visu maksimālo, bet tiesa atteikusi izdot aresta orderi, uzskatot, ka smags noziegums nav pastrādāts, līdz ar to viss nobremzējies.

Raidījumam “Top 10” neoficiāli zināms, ka šī meklētā persona esot Ieva Lēgenberga un viņa patlaban atrodoties Īrijā.

Prokuratūra šādu informāciju ne apstiprina, ne noliedz. Par jaunietei inkriminēto noziedzīgo nodarījumu noilgums iestājas pēc 15 gadiem. Trīs no tiem jau ir pagājuši.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu