Sociālā darbiniece: ziņa par badā mērdēto mazuli ir pārspīlēta

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziņa par Burtnieku novadā badā mērdēto mazuli ir pārspīlēta, uzskata vietējā sociālā dienesta vadītāja Aleksandra Ločmele.

(Ziņa papildināta ar pēdējām divām rindkopām un video.)

Eksperte laikrakstam «Neatkarīgā» trešdien norādījusi - kaut arī apstākļi ģimenē ir trūcīgi, tie nav sliktāki kā citās sociāli nelabvēlīgās ģimenēs. Viņa ar 39 gadus veco divu bērnu māti Agnesi (vārds mainīts) strādā jau divus gadus, tāpēc pieļauj, ka mazulis saslimis un notikušais ir nejauša sakritība.

«Ja bērns vēma, par kādu badā mērdēšanu mēs varam runāt? No rīta viņš vēl bija vesels un pēkšņi saslima, bet pēc trīs dienām jau bija atkal mājās vesels. Tas, iespējams, bijis rotavīruss. Nezinu, kāpēc daktere minēja, ka bērns ir badināts,» neizpratnē ir Ločmele.

Ārsti gadījumu raksturo kā šausmīgu

Vidzemes slimnīcas bērnu nodaļas pediatre Elita Smoļina «Latvijas Avīze» iepriekš sastapšanos ar sasirgušo bērnu raksturoja kā vienu no šausminošākajiem gadījumiem 20 gadu prakses laikā. Gadu un mēnesi vecā meitenīte bijusi bezsamaņā, atdzisusi līdz 33 grādiem. Pēc mediķu domām, viņa barota nepietiekami. To atzinusi arī Agnese, stāstot, ka trīs dienas pirms nogādāšanas slimnīcā viņa mazo barojusi tikai ar ķirbi un pienu.

«Šī ģimene nav atstāta novārtā, un cilvēki velti gāž pār viņiem savu žulti. Jā, māte tiešām neprot plānot budžetu, bet viņa nāk uz atbalsta grupām, pie psihologiem. Tas vīrietis, kas ir kopā ar viņu, ir kā simti un tūkstoši citi Latvijas vīriešu – reizēm iedzer. Bet viņš ir viņas vienīgā uzticības persona. Agnese nestaigā pa mājām ciemos un īpaši ar nevienu nekontaktējas,» sievieti raksturo Ločmele.

Vērtēs mātes spējas aprūpēt bērnus

Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere norāda, ka par meitenītes ģimeni jau tiek vākta informācija un tiks izvērtēts, vai Agnese ir spējīga rūpēties par savām atvasēm. «Pagaidām ir pāragri par kaut ko spriest, bet jautājumu mums ir daudz,» atzīst Millere.

Praksē novērots, ka visai bieži vecāku iemaņas ir nepietiekamas pilnvērtīgai bērnu audzināšanai. Eksperte neprognozē, kad varētu būt pārbaudes rezultāti, taču parasti akūtus gadījumus izvērtē nekavējoties.

Pēc «Latvijas Avīzē» otrdien publicētā raksta vairāk nekā 40 cilvēku zvanījuši uz Burtnieku novada sociālo dienestu un piedāvājuši palīdzēt, laikrakstam pastāstījusi Ločmele. Sociālā darbiniece ir patīkami pārsteigta par cilvēku atsaucību un labo sirdi, visiem sakot paldies. Taču Ločmele piebilst, ka novārdzinātā bērna mātei šobrīd galvenais ir pašai tikt galā ar savu dzīvi, iemācīties saimniekot: «Viņa nedrīkst pierast tikai pie citu palīdzības un dāvanām.»

Minētajai rūpju ģimenei šobrīd esot viss nepieciešamais normālai dzīvei, un sociālais dienests pastiprināti uzraudzīs, kā tai klājas.

Māti šokējušas runas par viņas ģimeni

Vienu gadu vecās Loretas māte šodien intervijā LNT raidījumam «Tautas balss» atzina, ka runātais par viņas ģimeni ir viņu šokējis. Lai arī mediķi uzskata, ka bērns ticis badināts, māte stāsta, ka saviem abiem bērniem devusi ēst un paši ēduši to, kas mājās bijis - ķirbi, putras, pienu. Šodien mazā izskatījās vesela un smaidīga.

Burtnieku novada sociālā dienestā arī raidījumam atzina, ka sabiedrībā ir «uzpūsts zilonis» un mazā nav tikusi badināta. Visticamāk, mazulis bija pēkšņi sasirdzis ar vīrusu.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu