Ražuks: pārkāpumi Jūrmalā ir pamats, lai domes atlaišanai (18)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts kontroles (VK) konstatētie pārkāpumi revīzijā Jūrmalas pilsētas pašvaldībā ir pamats, lai apsvērtu domes atlaišanu, sacīja Saeimas Pieprasījumu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks. Viņš pastāstīja, ka šādu viedokli paudis trešdien komisijas sēdē, kurā par revīzijā atklāto deputātus informēja VK pārstāvji.

Ražuks atzina, ka pārkāpumi Jūrmalā pieļauti gadiem un nekas nav mainījies. VK revīzija ir par laika periodu no 2009.gada līdz šim brīdim, līdz ar to ir nopietni izvērtējama pašreizējā domes sastāva atbildība. Tiesa, tas, vai domi atlaist, ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas kompetencē.

Deputāts arī pauda cerību, ka izmeklēšana tiesībsargājošajās iestādēs saistībā ar revīzijā konstatēto nepaliks bez rezultātiem.

Tāpat Ražuks norādīja, ka likumā «Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām» ir nepieciešami grozījumi attiecībā uz valsts un pašvaldību uzņēmumu valdes locekļu kompensācijām un atalgojumu. Būtu arī skaidri jānosaka kapitālsabiedrību darbības mērķi un sodi, ja tie netiek sasniegti. Viņš paredzēja, ka likuma grozījumi Saeimā varētu nonākt rudens sesijā. Valdībai atbilstoši Saeimas iepriekš dotajam uzdevumam līdz šā gada 4.septembrim jāiesniedz grozījumi likumā, definējot tajā valsts kapitāla ieguldījumu mērķi, sagaidāmos valsts kapitālsabiedrību darbības rezultātus un metodes, ar kurām šos mērķus sasniegt, kritērijus valsts kapitāla atdeves noteikšanai un izmērīšanai, kā arī pilnveidot gada pārskatā iekļauto vadības ziņojumu, papildinot to ar informāciju par valsts kapitāla atdeves finansiālajiem rādītājiem.

Jau vēstīts, ka VK revīzijā konstatējusi – Jūrmalas pilsētas pašvaldības un kapitālsabiedrību līdzekļi vismaz 1,2 miljonu latu apmērā ir izlietoti nelietderīgi.

Saskaņā ar VK sniegto informāciju uzņēmuma «Jūrmalas attīstības projekti» pamatkapitālā ir ieguldīti pašvaldības budžeta līdzekļi 768 tūkstošu latu apmērā, lai gan tā astoņu gadu laikā nav īstenojusi nevienu būvniecības projektu, bet ir izlietojusi 75% no pašvaldības līdzekļu ieguldījumiem. Jūrmalas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrības, neievērojot likumā noteiktos aizliegumus, darbiniekiem nepamatoti aprēķinājušas un izmaksājušas darba samaksu vismaz 218 tūkstošu latu apmērā.

Revīzijā secināts, ka neefektīva kapitālsabiedrību pārvaldība, tostarp nenosakot tām sasniedzamos mērķus, uzdevumus un pārvaldības principus, kā arī neveicot kapitālsabiedrību finanšu un saimnieciskās darbības analīzi, ir veicinājusi nepamatotu un nesaimniecisku rīcību ar pašvaldības un tās kapitālsabiedrību līdzekļiem.

VK informēja, ka kapitālsabiedrību neekonomiskas un likuma prasībām neatbilstošas darbības dēļ pakalpojumu saņēmēji – jūrmalnieki – par dažādiem pakalpojumiem ir pārmaksājuši vismaz 402 tūkstošus latu. Rēķinos par kapitālsabiedrību pakalpojumiem ir iekļautas ekonomiski nepamatotas cenas, kuras veido kapitālsabiedrību darbinieku nepamatoti lielais atalgojums, izdevumi, kas radušies, neievērojot publisko iepirkumu procedūras, kā arī izmaksas par dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām un citi izdevumi.

Revīzijā arī secināts, ka pašvaldība nelietderīgi rīkojusies ar kapitālsabiedrību peļņu 1,81 miljona latu apmērā, jo lēmumi par tās izlietojumu ir pieņemti bez iepriekšēja izvērtējuma un atbilstoša pamatojuma. Jūrmalas pilsētas pašvaldība pieņēmusi lēmumus peļņu novirzīt iepriekšējo gadu zaudējumu segšanai, lai gan sabiedrības saimnieciskā gada rezultāti zaudējumus neuzrāda, kā arī kapitālsabiedrību attīstībai vai pamatkapitāla palielināšanai, nenosakot līdzekļu izlietošanas mērķi.

Revīzijas laikā arī konstatēti nepamatoti izdevumi vairāk nekā 120 tūkstošu latu apmērā atalgojumiem 11 pašvaldības kapitālsabiedrībās, nosakot valdes locekļiem un kapitāldaļu turētāja pārstāvjiem normatīvajiem aktiem neatbilstošu atalgojumu un izmaksājot prēmijas, kā arī bez pamatota iemesla vairākkārt mainot valdes locekļus. Divu gadu laikā 67 amatpersonas ir atceltas pirms pilnvarojuma termiņa beigām, kā atcelšanas iemeslu 39 gadījumos norādot uzticības zaudēšanu vai 28 gadījumos nenorādot vispār, un tām ir izmaksātas līgumos paredzētās kompensācijas.

Par revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem VK informējusi prokuratūru.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu