Atsevišķās skolās brīvdienās māca burties (153)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar Izglītības un zinātnes ministrijas atļauju Cēsu Valsts ģimnāzijā un Aizkraukles novada ģimnāzijā var apgūt lāsta noņemšanu, vārdošanu, numeroloģiju, dziedniecību un tamlīdzīgas zinības. Lai arī Profesionālā dziedniecības skola savus mācību kursus tiesīga organizēt tikai pieaugušajiem, kāda juriste izpētījusi, ka tajos tiek iesaistīti arī nepilngadīgi bērni, tā otrdien vēstīja LNT raidījums «Tautas balss».

Fonda «Moral revolution» juriste Natālija Lazukina vērsusi raidījuma «Tautas balss» uzmanību uz to, ka mūsdienās raganas vēl eksistē un māca buršanās mākslu atsevišķās Latvijas ģimnāzijās. Mācību kursus organizē Balto raganu skola jeb Profesionālā dziedniecības skola.

«Mēs vairāk papētījām šo tēmu un noskaidrojām, ka šīs te lekcijas jeb mācību kursi tiek rīkoti tieši izglītības iestādēs, ko apmeklē bērni, tajā skaitā nepilngadīgi bērni,» norādīja Lazukina. Kursi tiek rīkoti Cēsu Valsts ģimnāzijā un Aizkraukles novada ģimnāzijā ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) piekrišanu.

Uzdodas par ezotērikas interesentu

Lai noskaidrotu patieso situāciju šādos mācību kursos skolā, «Tautas balss» tiem pieteicās kā zinātkāri ezotērikas interesenti un «iefiltrējās raganu rindās». Žurnāliste kādā svētdienas rītā ieradās Cēsu Valsts ģimnāzijā, kur noklausījās trīs stundu garu lekciju par lāstu noņemšanu un slimību kodēšanu.

Mācības tika nofilmētas ar slēpto kameru. Videomateriāls atklāj, ka attiecīgajā reizē lekciju klausījušās četras pieaugušas sievietes, savukārt pasniedzēja sīki un smalki stāstīja, kā jārīkojas ar spoguli un svecēm, lai panāktu vēlamo efektu.

Lekcijā «Tautas balss» uzzināja arī to, kā ar svārstam līdzīgu priekšmetu - rāmīti - var ārstēt neglābjamu alkoholiķi, bet tāpat ar to var nodarīt pāri cilvēkam, piemēram, sabojāt nejaukam priekšniekam dienu.

Šajā lekcijā neesot piedalījies neviens bērns vai nepilngadīgais. Līdz ar to raidījumam neizdevās gūt pierādījumus tam, ka burvestībās tiek skolotas nepilngadīgas personas.

Maģijas zinības pasniedz bez licences

Pēc dalības šajos kursos «Tautas balss» interesējās Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD), kādēļ šādas tematikas mācību kursi tiek atļauti izglītības iestāžu telpās.

Dienesta pārstāvis Jānis Mergups-Kutraitis atzina, ka šī Profesionālās dziedniecības skola ir savulaik reģistrējusies kā profesionālā tālākizglītības pilnveides iestāde. Taču IKVD rīcībā esošie dati liecina, ka tai patlaban nav vajadzīgās licences, kas bija jāiegūst gada laikā pēc reģistrācijas.

Turklāt šī skola savus kursus var rīkot vienīgi Akadēmijas laukumā, proti, faktiskajā adresē, kas ir minēta reģistrējoties. «Viņi ir reģistrējuši iestādi, kas drīkst strādāt tikai ar pieaugušajiem,» norādīja IKVD. Dienests nekādu atbildību neuzņemas, vien raidījumam norāda, ka tas esot skolas direktora kompetencē, ja pieļauj Profesionālās dziedniecības skolas darbību izglītības iestādē.

Skolas direktore neko nezina par kursu saturu

Tādēļ raidījums sazinājās vispirms ar Cēsu Valsts ģimnāzijas direktori Daci Eglīti, kura telefonintervijā atzina, ka nezina, kādu programmu pasniedz Profesionālā dziedniecības skola. «Nē, es neesmu skatījusies,» atzina Eglīte. Uz jautājumu, vai viņa atļautu skolā notikt mācību kursiem, kas saistīti ar lāsta noņemšanu vai kāršu likšanu, direktore atbildēja, ka noteikti neatļautu.

Savukārt Aizkraukles novada ģimnāzijas direktors Aldis Labinskis teicās, ka zinot, ar ko šī skola nodarbojas, proti, ar masāžas kursiem. Vēlāk gan viņš norādīja, ka kaut kas ticis palaists garām par šīs skolas programmas saturu, tāpēc tai esot uzteikta turpmāka darbība viņa vadītajā skolā.

Neizprot, par ko sacelts tracis

Savukārt firmas pārstāve, kas atbildīga par Profesionālās dziedniecības skolu, «Tautas balsij» apgalvoja, ka nav informēta par to, ka turpmāk vairs nevar darboties Aizkraukles novada ģimnāzijā. SIA «Elfs A+I» vadītāja Anita Sijāte-Saulīte norādīja, ka neizprot, par ko sacelts tracis.

«Skolas telpās mēs atrodamies sestdienās un svētdienās, kad tur nav skolnieki, nodarbības, bērni. Mēs tur tikai vienīgi, lai varam savas mācības nodrošināt pieaugušajiem, un tāpēc ir skolā,» sacīja firmas pārstāve. Pie tam rīkot šādus burvestību mākslas kursus tieši skolā esot lētāk un arī cilvēki tad vairāk uzticas. Sijāte-Saulīte apgalvoja, ka bērni viņu kursos nemācoties.

Tomēr uz jautājumu, vai kursos tiktu uzņemts 13 gadus vecs bērns, ja tas ierastos uz lekciju, firmas pārstāve norādīja, ka vispirms par to tiktu runāts ar vecākiem, bet otrkārt ar pašu bērnu, kādēļ viņam tāda interese par šādu skolu radusies. Tad būtu vajadzīgs iesniegums no vecākiem un bērnam tiktu ļauts apgūt maģijas zinātnes.

IZM vairs neatļaus apgūt burvestības skolā

Juriste Natālija gan norāda, ka, iesaistot bērnus šādos kursos, tiek pārkāptas bērnu tiesības. Viņai ticis apgalvots, ka tajos piedalās bērni no 15 gadu vecuma.

Tagad sarosījusies arī IZM, vēstīja raidījums, kas šāda veida kursus skolās vairs neatļaus organizēt, kā arī turpmāk rūpīgāk izvērtēs programmas un firmas, kuras ielaist skolu telpās.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (153)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu