«Mikriņu» šoferi bāž kabatā prāvu biļešu naudu (246)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz ar gaismā nākušo kukuļņemšanas skandālu Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienestā, mikroautobusu pakalpojumu izmantotājs Andrejs pauž neapmierinātību ar to, ka retu reizi «mikriņa» šoferi izsniedzot viņam biļeti. Viņaprāt, šoferi tik pārdroši rīkojas ar priekšniecibas akceptu, tāpēc to vērtē kā apzinātu zagšanu, otrdien vēstīja LNT raidījums «Tautas balss».

Biļete burtiski jālūdzas!

Sirmais kungs Andrejs raidījumam «Tautas balss» pastāstīja, ka Rīgā bieži braukā ar «mikriņu» uz Purvciemu. «No desmit reizēm varbūt divas reizes šoferis izsniedz biļeti un atlikušās reizes pat nemēģina izsniegt. Ir arī jauna parādība: biļetes šoferim ir noplēstas un piespraustas pie mašīnas paneļa, bet izsniegtas netiek,» atzina Andrejs.

Tad, kad Andrejs šoferim pats pieprasot biļeti, sākoties «vāvuļošana», proti, kam gan viņam šī biļete vajadzīga, šoferi maz pelnot un tā joprojām. Taču sirmgalvis paliekot nelokāms - pieprasa biļeti un apsēžas. Šāda pieredze likusi Andrejam aizdomāties par to, ka «mikriņu» šoferi biļetes nedod ar priekšniecības akceptu, nebaidoties no kontroles.

«Viss tas vērojums liek man domāt, ka

tā ir apzināta zagšana, kurā piedalās ne tikai šoferis,

jo nevar būt, ka viņš visu dienu braukā, neizsniedz biļetes un atstāj savā kabatā, bet tā nauda aiziet kaut kādiem cēliem mērķiem,» tā pieļauj Andrejs.

Dažās minūtēs tiek pie teju 10 latiem

Biļetes netiekot dotas 280.maršruta mikroautobusā, novērojis pasažieris. Tā vienudien Andrejs speciāli iekāpis šajā mikroautobusā, lai pavērotu šofera rīcību. Samaksājis naudu, bet biļeti pretim nav saņēmis. Brauciena laikā līdz «Minskai» Purvciemā vīrietis saskaitījis iekāpjam vēl 19 pasažierus, un viņi visi braukuši bez biļetēm.

«15 minūtēs 9,50 lati kabatā! Tā ir ļoti skaista peļņa,

un es neticu, ka tā peļņa tikai šofera kabatā aiziet,» uzskata Andrejs. Šādi neizsniedzot biļetes pasažieriem, visticamāk, dienas laikā sakrājas prāva naudas summiņa, norāda «Tautas balss».

Ja būtu kārtīga kontrole, cilvēki riskētu ar soda naudu. «Tur soda nauda būtu liela - pilns mikriņš, bet

izskatās, ka tur strādā piebarota kontrolieru brigāde,»

secina sirmgalvis.

Pašvaldības Kontroles dienests nodarbina 8 kontrolierus

«Mikriņus» ikdienā pēc speciāla plāna pārbauda astoņi kontrolieri, tā raidījumam atzina Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienestā. Līdz ar to viņi fiziski nespējot pārbaudīt vairāk nekā 300 «mikriņus», taksometrus un kravas auto.

«Katru mēnesi mums tiek sastādīti pārbaudes grafiki, neatkarīgi no tā, ir vai nav sūdzība, kontroles dienests veic šo maršutu kontroli,» sacīja Kontroles dienesta priekšnieks Māris Višņevskis. Viņš noraida iespēju, ka šoferi var uzzināt šo kontrolieru darba plānu.

Taču, kad viņi sākuši pārbaudīt maršrutu, šī informācija ātri sasniedzot citus «mikriņu» vadītājus. «Šoferi sazinās cits ar citu. Tā ir tāda spēle: kurš kuru apmānīs,» komentēja Višņevskis.

Uz «Tautas balss» jautājumu, kas piesedz šoferus, Višņevskis atteica:

«Man grūti komentēt, kas viņus varētu piesegt.

Tas drīzāk jāprasa šim uzņēmumam konkrēti.» Vai «piesedzēji» ir no Satiksmes departamenta Kontroles dienesta rindām, arī to Višņevskis nekomentēja. «Notiek izmeklēšana, neko sīkāk pateikt nevaru,» norādīja Kontroles dienesta priekšnieks.

KNAB vētī RD Satiksmes departamenta amatpersonas

TVNET jau vēstīja, ka pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienesta amatpersonas regulāri ilgākā laika posmā pieņēmušas kukuļus no autopārvadātājiem par to, lai amatpersonas pienācīgi neveiktu pārvadājumu kontroli. Par to informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Kā noskaidroja «Tautas balss», šā gada februārī pašvaldības Kontroles dienests veicis 307 pārvadātāju autobusu kontroli, no kuriem septiņos gadījumos piespriests sods. Pirmajā reizē līgumsods esot 40 lati, par katru nākamo pieķeršanas reizi - 100 lati.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (246)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu