LNT: ASV pieprasa izdot FIB apsūdzētos rēzekniešus (36)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Amerikas Savienoto Valstu tiesībsargājošās iestādes pieprasījušas Latvijai izdot tiesāšanai ASV divus iespējamos kibernoziedzniekus – Pēteri un Marinu Šahurovus, kurus pērnvasar aizturēja Rēzeknē starptautiskā Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) veiktā vērienīgā operācijā. Jau tuvāko nedēļu laikā par viņu izdošanu lems Latvijas Ģenerālprokuratūra, svētdien informēja LNT raidījums «Top 10».

Ja viņus izdos ASV, tad apsūdzētajiem Pēterim un Marinai draud līdz pat divdesmit gadiem cietumā.

ASV izmeklētāji uzskata, ka, slēpjoties aiz Pētera tēvam piederējuša uzņēmuma, abi jaunieši apkalpojuši serverus, kas atradušies citviet Rēzeknē, ne tur, kur gaļas veikals. Ar rēzekniešu apkalpoto serveru palīdzību Amerikas Savienotajās Valstīs izplatīti datorvīrusi.

«Viņi bija izveidojuši neīstu viesnīcas mājas lapu un ievietoja tās reklāmu laikraksta «Minneapolis Star Tribune» mājas lapā. Ar tās palīdzību viņi izkrāpa lielu naudu no cilvēkiem,» skaidro ASV vēstniecības Latvijā preses un kultūras atašejs Eimija Storova. Ikviens ieinteresētais, kurš uzklikšķināja uz reklāmas banera, inficēja savu datoru.

Latvijas informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas pārstāvis stāsta, ka vīruss paralizēja datora darbību un piedāvāja iegādāties neīstu pretvīrusa programmu. «Šie datori, kuri bija inficēti, nevarēja normāli strādāt, kamēr nebija samaksāts šiem te kiberreketieriem, izspiedējiem kādu zināmu naudas summu,» stāstīja IT drošības speciālists Gints Mālkalnietis.

Abi Rēzeknes jaunieši vairāk nekā gadu esot veikuši atbalsta funkciju krāpnieciskajam tīklam, kas kopumā bija izpleties septiņās valstīs. FIB apgalvo, ka ar vienas viltus reklāmas palīdzību krāpnieki nopelnīja divus miljonus dolāru.

Pērn vasarā pēc FIB veiktā aresta jaunais precētais pāris Pēteris un Marina Šahurovi tika drīz vien atbrīvoti, piemērojot drošības līdzekli – parakstu par dzīvesvietas nemainīšanu. Kopš tā laika ASV tiesībsargājošās institūcijas par jauniešiem no Rēzeknes nelikās zinis. Miers bija vairāk nekā pusgadu līdz pat šā gada februāra beigām, kad Latvijas Ģenerālprokuratūra saņēma pieprasījumu abus apsūdzētos izdot tiesāšanai ASV.

«Tuvākajā laikā prokurors plāno viņus izsaukt uz prokuratūru, lai viņus iepazīstinātu ar lēmumu, proti, izdot vai neizdot ASV,» informēja Ģenerālprokuratūras pārstāve Laura Pakalne. Par apsūdzēto izdošanu tiesāšanai ASV lemj prokurors. Prokurora lēmumu iespējams pārsūdzēt Augstākajā tiesā. Apsūdzētajiem jau ir izsūtītas pavēstes. Prokuratūrā atgādina, ka apsūdzētajiem neierašanās gadījumā tiks mainīts drošības līdzeklis.

Kā norāda Latvijas IT nozares eksperti, kopš pagājušās vasaras Latvija vairs nav manāma datorkrāpniecisko perēkļu topā un tas ir pateicoties tieši FIB operācijai, kuras laikā Rēzeknē aizturēti Pēteris un Marina Šahurovi.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu