Atrastas izmukušās lācenes Mades pēdas (132)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zvērkopji ir uzgājuši izmukušās Līgatnes dabas takas lācenes pēdas, taču pašas Mades meklējumi vēl turpinās. Ķepaine pagaidām nav interesējusies arī par sev izlikto pārtiku, TVNET uzzināja no Līgatnes dabas takas pārstāvjiem.

(Ziņa papildināta ar 1.-2. rindkopu; pievienots video.)

Līgatnes dabas takas vadītājs Jānis Andrušaitis pastāstīja, ka izbēgušā lāča pēdas uzietas pēc lietus, netālu no Mades voljēra, un pieļauj, ka pa šo vietu lācene staigājusi naktī vai rīta pusē, neilgi pēc izmukšanas.

Pēdas liecina, ka Made uzturas Līgatnes apkaimē, un zvērkopji izteikuši versiju, ka viņa aizgājusi gulēt. Par sev izlikto pārtiku Made pagaidām nav ieinteresējusies. Zvērkopji turpina darbu, lai varētu atgriezt dzīvnieku atpakaļ voljerā.

Medniekus palīgā neaicinās

Šoreiz lāceni ar mednieku palīdzību atrast nemēģinās. «Ar klusumu un mieru lācis pats kādā brīdī parādīsies, un tad jau tas ir tehnikas jautājums, kā viņu iedabūt atpakaļ iežogojumā,» Andrušaitis teica.

Zvērkopji kopš pieciem rītā pārmeklē teritoriju, kur dzīvnieks tika manīts svētdienas vakarā. Pagaidām gan nav ziņu par lācenes pašreizējo atrašanās vietu.

«Vakar mēs visu laiku zinājām, kur lācene ir, bet viņa bija paēdusi un ik pa brīdim parādījās un pazuda. Nevaram gan pateikt, vai pa nakti viņa nav aizklīdusi citur,» sacīja Andrušaitis. Svētdienas vakarā Made uzturējusies apmēram 100 metru rādiusā ap iežogojumu, no kura izbēga.

Mades pievilināšanai izlikta pārtika

Mades pievilināšanai izlikta pārtika, un pa nakti sagādātas arī miegazāles un aprīkojums lāča iemidzināšanai, ja tas būs nepieciešams. Andrušaitis norādīja, ka zvērkopji rīkosies pēc situācijas - iespējams, izdosies dzīvnieku ievilināt atpakaļ voljerā ar kārumu palīdzību, kā tas notika pagājušajā reizē.

Lācenes meklējumos pašlaik devušies trīs zvērkopji. «Tas ir jādara ļoti mierīgi, klusu, nesatraucot lāci,» paskaidroja Līgatnes dabas taku vadītājs, norādot, ka lielāks skaits meklētāju varētu nemaz nenākt par labu.

Iedzīvotāji reaģējot mierīgi

Tuvējo māju iedzīvotāji par notikušo ir informēti un reaģējot mierīgi. «Līgatnes iedzīvotāji ir ar dabu un dzīvniekiem saraduši, un īpašu emociju nav,» teica Šteins. Atšķirībā no pagājušā gada, kad lācene izmuka sēņu laikā un varēja apdraudēt daudzos sēņotājus, pašlaik vienīgie, kam lāča izmukšana varētu traucēt, ir makšķernieki, kas Gaujā ķer vimbas, jo slēgto ceļu dēļ viņi nevar piekļūt upei.

«Tomēr es vēlreiz gribu lūgt iedzīvotājus un ziņkārīgos - šis nav tas laiks, kad braukt uz Līgatnes dabas takām. Kā jau iepriekšējo reizi pierādījās - vissvarīgākais ir miers un klusums, un tad jau viss atrisināsies,» norādīja Līgatnes novada domes priekšsēdētājs.

Viņš piebilda, ka katru dienu voljeri tiek pārbaudīti, un vēl svētdienas pēcpusdienā nekas nav liecinājis, ka lācis varētu izrakties pa iežogojuma apakšu un nokļūt brīvībā.

Jau otro reizi gada laikā izkļuva no iežogojuma

Jau vēstīts, ka Līgatnes dabas taku lācene Made svētdienas vakarā jau otro reizi gada laikā izkļuva no iežogojuma, izrokoties tam pa apakšu. Dzīvnieka pievilināšanai atkal izlikti kārumi.

Tieši ar pārtiku lācene tika atvilināta atpakaļ arī pērnā gada augustā. Made izmuka 17.augustā. Lācenes pēdas izdevās sadzīt nākamās dienas vakarā, kad viņa tika pamanīta pie kādas privātmājas, kur mielojās ar āboliem. Lācenei tika iešauta miegazāļu deva, bet tas nelīdzēja un dzīvnieks neaizmiga. Lāci atpakaļ uz voljeru izdevās atvilināt zvērkopei Velgai Vītolai, liekot lietā kārumus.

Līgatnes dabas takās ir divi voljeri, kuros dzīvo lāči: vienā Mikus, Puika un Made, bet atsevišķā voljerā mitinās Ilzīte.

Iedzīvotāji saziedo naudu

Iedzīvotāji tika aicināti ziedot naudu Ilzītes voljera iekārtošanai, jo tas savu laiku ir nokalpojis un vairs nav drošs. Marta beigās nepieciešamos līdzekļus - vairāk nekā 26 tūkstošus latu - izdevās savākt, un tika prognozēts, ka jau gada nogalē visi Līgatnes lāči varētu pārvākties uz jaunām mītnēm.

Līgatnes dabas takas izveidotas 1975.gadā. Takas izveidotas vairāk nekā piecu kilometru garumā, kur var novērot Latvijas faunai raksturīgos savvaļas dzīvniekus un putnus. Meža dzīvnieki atvesti no dažādām Latvijas vietām, tie ir bijuši ievainoti vai arī pieradināti dzīvnieku mazuļi, kas nav spējīgi patstāvīgi atrast barību un izdzīvot bez cilvēku gādības.

Komentāri (132)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu