Aprūpes centrā «Rūja» mītošie dažādi pazemoti (38)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kāda anonīma bijusī valsts sociālā aprūpes centra «Rūja» darbiniece atklāj, ka šajā centrā viņas kolēģi esot pazemojuši savus aprūpējamos – slimos pacientus. Viņus pazemoja, ne tikai apsaukājot un pienācīgi neaprūpējot, bet arī nepaklausīgākos pamanījās iespundēt sava veida «karcerī» – kādā izolētā istabā, tā šo pirmdien vēstīja LNT raidījums «Tautas balss».

Tieši no Rūjienas sociālā aprūpes centra «Rūja» pagājušajā nedēļā Valmieras slimnīcā tika ievests Evijas divdesmit gadus vecais dēls Artūrs, kurš tur bija novārdzis līdz kaulam, ar izgulējumiem un audu bojājumiem, kā rezultātā pagājušajā nedēļā mira slimnīcā.

Uzreiz tika ierosināts kriminālprocess. Šā gadījuma izmeklēšanu Labklājības ministrijā plānoja pabeigt šo trešdien, 25.aprīlī. Lietu izvērtē arī Veselības inspekcija.

Redzēto pārestību dēļ aiziet no darba

Pēc šā gadījuma publiskošanas raidījumam «Tautas balss» zvanījuši un vēstules rakstījuši daudzi bijušie un esošie sociālās aprūpes jomas darbinieki. Savu viedokli intervijā anonīmi pauda arī kāda bijusī «Rūjas» aprūpētāja, kur tur nostrādājusi nepilnu gadu. Viņa aizgājusi no darba tāpēc, ka nespējusi izturēt pārējo centra kolēģu attieksmi pret tur ievietotajiem slimajiem pacientiem.

Sieviete pastāstīja, ka attieksme pret centra «Rūja» klientiem bijusi kā pret necilvēkiem. Slimnieki apsaukāti rupjos vārdos, tostarp par «kretīniem un debiliķiem». Vienlaikus darbinieki atļāvušies iepļaukāt un iespert klientiem. «Pati savām acīm redzēju, tāpēc arī uzskatu, ka nedrīkstu klusēt,» viņa atzīst.

Nebrīnās par Artūra novārdzināšanu

Darbinieki apsmejot slimos klientus un pēc tam vēl savā starpā viņus detalizēti apspriežot, piemēram, kurš no klientiem nav saturējis urīnu. Par «Rūjā» līdz nāvei novārdzināto Artūru bijusī darbiniece nemaz nebrīnās.

«Ja kādu sauca ēst un viņš nenāca ēst, tad viņam pateica aprūpētājs: ja negribi ēst, paliec badā un viss. Protams, cits būtu pamudinājis, lai nāk ēst, bet viņi pasaka tā. Arī tos pamperus tik bieži nemaina, jo zinu, kad gāju uz savu maiņu, pampers bija tā piečurāts, ka likās, ka divas dienas nav mainīts,» viņa atklāj.

Mēdz nemazgāt klientus

Tāpat anonīmā sieviete intervijā «Tautas balsij» pastāstīja par kādu «Rūjā» tolaik gulējušu sievieti, kuru personāls pat veselu pusgadu neesot aizvedis mazgāties. Aprūpētājs viens pats saviem spēkiem neesot varējis viņu nomazgāt, bet citi neesot viņam gribējuši palīdzēt.

Sieviete stāstīja: «Viņai bija arī tā kā izgulējumi un bieži nevarēja mazgāt. Tad bija jāņem ar salveti un visu jātīra. Viņai bija smags stāvoklis, tā situācija līdzīga kā Artūram, ar barošanu bija, kā bija. Lai aprūpe būtu laba, jāstrādā diviem cilvēkiem, nevis vienam, un - stiep to cilvēku, kā gribi, jo cilvēks taču ir smags.»

Tāpat bijusī darbiniece norāda, ka citi darbinieki, lai pašiem mazāk būtu jāstrādā, par vienu konfekti vai cigareti, kafijas tasi netīkamos darbus likuši izdarīt pašiem centra slimajiem pacientiem. «Darbinieks, lai viņam kaut kas nebūtu jādara, piemēram, jāmazgā grīdas, viņš iedos vienu cigareti, un izdarīs to viņa vietā,» viņa piebilda.

Nepaklausīgos ieslodzīja «karcerī»

Tomēr vislielākā sāpe bijušajai darbiniecei ir par pacientu sodīšanā izmantotajām metodēm. Nepaklausīgāki iemītnieki tikuši pazemoti, ieslogot viņus vienā no centra istabām, kur pat gulta iekšā nav bijusi un logam priekšā restes. Līdzi tikusi iedota sega un kāda bļoda, kur nokārtot dabiskās vajadzības, un viss.

«Tur bija restes, un īstenībā es uzskatu, ka tas nav normāli. Tur vispār nebija nekādas gultas, vien plika, tukša telpa. Tur bija lodziņš, tad aprūpētājs pa reizei aizgāja pārbaudīt, ko viņš dara,» apgalvoja sieviete. Šajā istabā ieslodzīto atstāja ieslēgtu uz nakti vai pat divām dienām.

«Guļ uz grīdas, iedod segu, esmu dzirdējusi arī, ka neko neiedod un cilvēciņš guļ uz grīdas, sarāvies kamolā. Tādi viņiem apstākļi,» teica bijusī darbiniece un «Tautas balsij» norādīja precīzu vietu, kur šī istaba «Rūjā» atrodas.

«Karceris» esot domāts īslaicīgai izolācijai

Ierodoties aprūpes centrā, raidījumam izdevās šo istabu nofilmēt tikai ar lielām pūlēm. Tobrīd tajā neviens slimais cilvēks nebija ieslēgts, atradās vien kušete ar gultasveļu. Centra direktors noliedza, ka «Rūjā» izveidots īstens karceris. Pēc viņa teiktā, tā esot telpa īslaicīgai izolācijai.

«Ja klients paliek agresīvs, lai tur sagaidītu ātro neatliekamo palīdzību un viss,» viņš skaidroja. Restes gan esot noņemtas. Direktors teica, ka šī telpa tikpat kā netiekot izmantota, vairāk gan to lieto masāžas veikšanai.

Taču par klientu ieslēgšanu šajā izolācijas telpā pat uz divām dienām direktors neko nezināja teikt, jo viņam tādas informācijas neesot. Tāpat arī par slimo pacientu pazemošanu ziņu viņam nav.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu