Sākts kriminālprocess par līdz bada nāvei novesto jaunieti (169)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldē sākts kriminālprocess par gadījumu, kad Vidzemes slimnīcā Valmierā mira no Valsts sociālās aprūpes centrā «Rūja» ievests jaunietis, informēja Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma.

Aizdomas, ka nav veikta pietiekama aprūpe

16.aprīlī policijā saņemts iesniegums no 1970.gadā dzimušas sievietes, kurā viņa izsaka aizdomas, ka aprūpes centra «Rūja» darbinieki nav veikuši pietiekamu aprūpi, kā rezultātā pasliktinājies viņas dēla, 1991.gadā dzimuša jaunieša, veselības stāvoklis.

Jaunietis 14.aprīlī ievietots Vidzemes slimnīcā, kur 17.aprīlī ap plkst.18 miris.

Policijā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13.nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību.

Iesniegums par iespējamo nolaidību, kas policijā saņemts 16.aprīlī, nosūtīts atzinuma sniegšanai Veselības Valsts inspekcijai. Tāpat nozīmēta ekspertīze, kuras laikā tiks noteikts nāves cēlonis.

Ierosinātas disciplinārlietas pret iestādes darbiniekiem

Kā pastāstīja Valsts sociālās aprūpes centra «Vidzeme» direktors Modris Karselis, iestāde ir sākusi savu iekšējo pārbaudi, ierosinātas disciplinārlietas pret iestādes darbiniekiem.

Uz jautājumu, cik daudz darbinieku sniedz paskaidrojumus centra vadītājam, Karselis atbildēja, ka tas ir liels skaits darbinieku, kurā ietverti aprūpes nodaļā un medicīnas nodaļā strādājošie, kā arī nodaļu vadība. Paskaidrojumus sniedz arī filiāles «Rūja» vadītāja.

Centra vadītājs notikušo pašlaik komentēt nevēlas, jo uzskata, ka nokaitētajā situācijā tas nevienam par labu nenāktu. Centrs gaida atbildīgo institūciju slēdzienus, lai pēc tam sniegtu savus komentārus.

Uz jautājumu, ko vajadzētu darīt, lai šādi gadījumi nākotnē neatkārtotos, centra direktors viennozīmīgi nevar atbildēt. Viņš pieļauj, ka nākotnē būtu jāpievērš lielāka uzmanība sadarbībai ar medicīnas personālu. Iespējams, ir citas lietas, kas pašlaik jau tiek darītas, bet nākotnē tās vajadzētu darīt mazliet savādāk.

Sākta pārbaude

Jau ziņots, ka arī Labklājības ministrijas (LM) speciālisti 18.aprīlī sāka pārbaudi Valsts sociālās aprūpes centrā «Rūja» par darbinieku atbildību kāda jaunieša novārdzināšanā līdz nāvei.

Kā informēja LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče, plānots, ka pārbaude beigsies trešdien, 25.aprīlī.

LM informēja, ka mirušais klients uzturējās «Rūjā» kopš 2009.gada 18.decembra. Pagājušajā sestdienā, 14.aprīlī, plkst. 9 medicīnas personāls izsauca neatliekamo medicīnisko palīdzību, jo klients atteicās no ēšanas, bija bezspēcīgs. 14.aprīlī ar māti «Rūjas» personālam neizdevās sazināties.

Vienlaikus LM nosūtījusi vēstuli Veselības inspekcijai ar lūgumu izvērtēt šo gadījumu.

Puisis ilgāku laiku nebija ēdis

Kā ziņoja LNT raidījums «Tautas balss», Valmieras slimnīcā no sociālās aprūpes centra «Rūja» ievests 20 gadus vecs jaunietis Artūrs ar invaliditāti. Pēc Valmieras slimnīcas ārstu domām, puisis iepriekš, iespējams nebija ēdis un dzēris jau ilgāku laiku, kā arī viņam tika konstatēti smagi ķermeņa izgulējumi. Diemžēl mediķiem Artūra dzīvību glābt neizdevās un viņš slimnīcā nomira.

Jaunieša māte Evija raidījumam stāstīja, ka pēdējo reizi savu dēlu bija satikusi šā gada janvārī. Pirmdien, 16.aprīlī, mātei piezvanījuši mediķi no Valmieras slimnīcas, kas lūguši viņu tur steidzami ierasties, jo slimnīcā nonācis viņas dēls Artūrs.

Komentāri (169)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu