Saeimas prezidijā sāks strādāt Lībiņa-Egnere (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par Saeimas otru augstāko amatpersonu ievēlēta Inese Lībiņa-Egnere no «Reformu partijas». Viņa stājusies savas partijas biedres Ingas Bites vietā. Tomēr Saeimā esot izvērtušās debates par to, vai Bite augsto amatu zaudējusi pati pret savu gribu, tā ceturtdien vēstīja LNT ziņas.

11.Saeima atkal pieradījusi, ka pašiem savas vadības ievēlēšana nav iedomājama bez pārsteigumiem.

«Reformu partija» bija vienojusies, ka Ingas Bites vietā Saeimas priekšsēdētājas biedres amatā tiek ievēlēta Inese Lībiņa-Egnere. Šādu lēmumu bija pieņēmusi frakcija, jo Bitei martā piedzima meita, tāpēc viņa vairs nevar pilnvērtīgi pildīt Saeimas priekšsēdētājas vietnieces pienākumus.

Tomēr Saeima nav saņēmusi Bites oficiālu iesniegumu, ka viņa atsakās no otra augstākā amata parlamentā. Dzintaram Rasnačam, kurš arī darbojas Saeimas prezidijā, tas lika secināt, ka Bite amatu zaudējusi pret savu gribu.

«Ja reiz šī frakcija vēlējās šo nomaiņu, tad vajadzēja arī runāt skaidru valodu - mēs vēlamies nomaiņu. Taču tika stāstīts, ka esot Ingas Bites iesniegums un viņa vēloties atkāpties, kas izrādījās nav patiesība,» tā situāciju LNT ziņām komentēja Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Savukārt «Reformu partijā» uzsver, ka amatu maiņa frakcijā ir bijusi saskaņota un pieļauj, ka iesniegumu par atteikšanos no darba Saeimas prezidijā deputāte vienkārši aizmirsusi uzrakstīt.

Tikmēr balsojums par Ineses Lībiņas-Egneres ievēlēšanu nekādus pārsteigumus nenesa. Pēc tam, kad par Saeimas priekšsēdētāju aizklātā balsojumā, pretēji koalīcijas solītajam atbalstam, netika ievēlēts Valdis Zatlers, viņa partija panāca, ka Saeimas amatpersonas turpmāk tiek vēlētas atklāti. Un šī bija pirmā reize, kad tas tika īstenots praksē.

Lai gan ir saglabāta iepriekšējā kārtība, ka balsojums notiek ar vēlēšanu zīmēm, nevis izmantojot elektronisko balsošanas sistēmu, uzreiz pēc vēlēšanām ir zināms, kādu izvēli katrs izdarījis, jo vēlēšanu zīmes ir deputāta vārds. Atbalsts Inesei Lībiņai-Egnerei bija pārliecinošs: «par» bija 76 deputāti, «pret» - 4, informēja raidījums.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu