Valdība atbalsta jauno mediācijas likumu; sertificēšanu veiks TM (8)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība otrdien atbalstīja jauno mediācijas likumu, kas dos iespēju risināt civilstrīdus ārpus tiesas, taču tam būs nepieciešami precizējumi par iestādi, kas izsniegs sertifikātus mediatoriem.

Pašreizējais priekšlikums ir tāds, ka mediatoram sertifikātu izsniedz Mediācijas padome, bet pret to iebilda premjers Valdis Dombrovskis («Vienotība»), kurš aicināja to nodot Tieslietu ministrijai (TM).

«Mums nevajag radīt vēl vienu slēgtu kastu,» sacīja premjers un piebilda, ka sertificēšana nav obligāta prasība. Tam iebilda tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Nacionālā apvienība), norādot, ka bez jebkādas sertifikācijas un pārbaudes šis mediācijas process būs bezjēdzīgs.

Ministri balsojumā par labāku atzina, ka sertificēšanu veiks TM, tāpēc likumā būs nepieciešami precizējumi. Pieļauts, ka sertificēšana varētu būt maksas pakalpojums.

Mediācija ir strīdu risināšana ar neitrālas trešās personas jeb mediatora palīdzību. Par tā priekšrocībām uzsver ietaupītus līdzekļus un laiku, kas būtu jāvelta konflikta risināšanai tiesā. Šis modelis paredz, ka tiesa ieteiks mediāciju strīdniekiem lietās, kur tas ir iespējams, un piedāvās izvēlēties mediatorus no sertificēto mediatoru saraksta.

Likumprojekts nosaka Mediācijas padomes darbības tiesisko pamatu un kompetenci, paredzot, ka padome veic mediācijas pakalpojumu kvalitātes uzraudzību un kontroli, izstrādā vienotus mediatoru apmācību standartus un veic mācību programmu sertifikāciju, organizē mediatoru eksamināciju, sertifikāciju un atestāciju, kā arī veido un uztur sertificētu mediatoru sarakstu.

Ar mediācijas procesu saistīti grozījumi arī izstrādāti Civilprocesa likumā.

Par jauno likumu vēl jālemj Saeimai.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu