Deputātam brīdinājums par Kabanova aizvainošanu (40)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien nolēma izteikt deputātam Dāvim Staltam (VL-TB/LNNK) mutvārdu brīdinājumu par ētikas pārkāpumiem pēc deputāta Nikolaja Kabanova (SC) iesnieguma, kurā viņš sūdzas, ka Stalts plenārsēdes debašu laikā raksturojis viņu kā plašākai publikai zināmu «ar savu deguna šņaukšanu Latvijas karogā».

Piespriests maigākais sods

Staltam par ētikas pārkāpumiem saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli tika piespriests maigākais sods. Mutvārdu brīdinājums Staltam izteikts par deputāta ētikas kodeksa panta pārkāpumu, kas paredz: deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus, deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Balsojumā par to, vai Stalts pārkāpis ētikas kodeksa normas, trīs deputāti - Vitālijs Orlovs (SC), Gunārs Rusiņš un Kārlis Seržants (ZZS) - balsoja par, savukārt Janīna Kursīte-Pakule (V) un Gunārs Igaunis (V) bija pret.

Orlovs savu viedokli pamatoja ar to, ka savulaik laikraksta «Lauku Avīze» publikācijā bija rakstīts, ka

Kabanovs Valsts prezidentes inaugurācijas ballē noslaucījis seju prezidenta standarta stūrī,

nevis šņaucis degunu. Līdz ar to, pēc Orlova domām, Stalts varēja citēt šo publikāciju, jo Kabanovs nebija mēģinājis to atsaukt, tomēr tas bija jādara precīzi.

Kabanovs nav vērsies, lai atsauktu šo rakstu

Seržants pauda viedokli, ka abām pusēm esot zināma taisnība, jo Kabanovs tolaik nemēģināja šo preses publikāciju atsaukt. Arī Rusiņš piekrita, ka jebkurš var izmantot tolaik publicēto informāciju, ja Kabanovs nav centies atsaukt šo rakstu. Tomēr no deputātu ētikas viedokļa vajadzētu iedziļināties un pārbaudīt šo informāciju, uzskata deputāti.

Tomēr daļa deputātu pauda viedokli, ka šādi strīdi būtu jārisina, izrunājot savā starpā, nevis vēršoties Saeimas komisijā.

Stalts gan sacīja, ka viņam nav par ko taisnoties, un arī nevēlējās atvainoties, jo neredz nekādu nodarījumu no savas puses.

Vienlaikus viņš pauda viedokli, kā šādā veidā tiekot turpināta «Kabanova reklāmas kampaņa» arī šajā komisijā.

Kabanova iesniegumā komisijai norādīts, ka 13.decembra Saeimas plenārsēdē Stalts debatēs par eiro ieviešanas likumprojektu teicis: «Visnožēlojamāk tomēr ir klausīties, kā par latu kā valsts svētāko simbolu runā «Saskaņas centra» (SC) deputāts Nikolajs Kabanovs, kurš plašākai publikai ir zināms ar savu deguna šņaukšanu Latvijas karogā. Vai tiešām cilvēki ir gatavi noticēt šim cilvēkam kā Latvijas interešu aizstāvim?»

Kabanovs uzskata, ka, lietojot izteicienu «deputāts Nikolajs Kabanovs, kurš plašākai publikai ir zināms ar savu deguna šņaukšanu Latvijas karogā», Stalts esot «atkārtojis patiesībai neatbilstošu «preses pīli»», rīkojies pret viņu aizskaroši un nav balstījies uz faktiem un to godīgu interpretāciju, tādējādi pārkāpis Saeimas deputātu ētikas kodeksā noteikto.

Uz darbu ierodas reibumā?

2003.gadā Saeimas Mandātu un iesniegumu komisija lūgusi Kabanovu sniegt paskaidrojumus par rīcību Valsts prezidentes inaugurācijas ballē. Toreiz publicists Gunārs Birkmanis nosūtīja Saeimai lūgumu izvērtēt Kabanova rīcību Valsts prezidentes inaugurācijas ballē, kad deputāts esot noslaucījis seju prezidenta standarta stūrī. Savukārt Kabanovs to noliedza, apgalvojot, ka ir patriots un karogu skūpstījis.

Kabanovam pašam šogad tika izteikts Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas rakstveida brīdinājums par viņa izturēšanos un iespējamo atrašanos alkohola reibumā darba laikā.

Komentāri (40)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu