Strīds par Ričarda III mirstīgajām atliekām (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijā viedokļu krustugunis par Anglijas karali Ričardu Trešo. Kad apstiprinājies, ka Lesterā atrastas tieši šā 15. gadsimtā dzīvojušā monarha atliekas, publiskots digitāli modelēts viņa krūšutēls. Un sākusies cīņa, kur viduslaiku valdnieks būtu jāapbedī - Lesterā vai Jorkā.

Vairāk nekā 500 gadus pēc Anglijas karaļa Ričarda Trešā nāves atklāta viņa biste, ko tās autori sauc par īsto. Kaujā kritušā valdnieka sejas rekonstrukciju pasūtījusi Ričarda Trešā biedrība. Krūšutēls tapis pēc Lesteras autostāvvietā atrastā monarha galvaskausa skenēšanas.

Vai tiešam tirāns un slepkava?

«Uzskatu, ka ir svarīgi uzsvērt, ka šis modelis nav tapis pēc kāda cita zīmētiem portretiem. Tas ir tapis, izmantojot zinātniskas metodes, un iegūtais rezultāts pieskaņots Ričarda Trešā laikmeta garam,» skaidro māksliniece Dženija Eitkena.
Ričards Trešais gāja bojā Bosvortas kaujā 1485. gadā, divus gadus pēc kāpšanas Anglijas tronī. Šis valdnieks, kura nāve pavēra ceļu Tjūdoru dinastijas nākšanai pie varas, tautas atmiņā palicis kā tirāns, kurš apsūdzēts divu brāļadēlu slepkavībā.
«Tagad cilvēki sāk uzdot jautājumus par to, ko rakstīja Tjūdori un Šekspīrs. Un es domāju, ka tie ir nopietni jautājumi. Vai tiešām šis vīrs bija slepkavniecisks tirāns, nežēlīgs bērnu slepkava? Tas viss neiet kopā, un es domāju, ka cilvēki to tagad aptver,» cer vēstures mākslas pazinēja.

Strīds par apbedīšanu

Paredzēts, ka 32 gadu vecumā kritušais Ričards Trešais tiks pārapbedīts Lesteras katedrālē. Taču savas tiesības uz Jorku dinastijas valdnieka mirstīgajām atliekām pieteikusi arī Jorka.

Pilsētas pašvaldība gatavojas lūgt pat karalienes Elizabetes Otrās palīdzību,

lai atgūtu Ričarda Trešā mirstīgās atliekas.Tiek pieļauts, ka Lesteras un Jorkas strīda dēļ Ričarda Trešā pārapbedīšanas ceremonija varētu notikt tikai nākamgad.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu