Atklātībā parādās slepena informācija. Kāpēc? (111)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors Jānis Maizītis plāno pievērsties jautājumiem, kas saistīti ar Operatīvās darbības likumu un valsts noslēpuma pielaižu sistēmu. Viņš norāda, ka slepenas informācijas izpaušana ir noziegums.

Maizītis intervijā Latvijas radio akcentēja, ka informācijai par valsts noslēpumiem nevajadzētu parādīties publiski. Lielāko Latvijas sabiedrības daļu tas neskar nekādā veidā.

Slepenā informācija, kas reizēm parādās publiskajā telpā, liecinot, ka informācijas glabātāji nepilda savus pienākumus, kā arī izdara noziedzīgus nodarījumus.

Tādās situācijās sāk kriminālprocesus. Esot pietiekami daudz piemēru, kad sāk kriminālprocesus, lietas izmeklē.

Tas ir noziedzīgs nodarījums, vienkārši sakot - noziegums.

Uz to attiecīgi jāreaģē.

Maizītis pastāstīja, ka par slepenas informācijas izplatību publiskajā telpā cilvēki ir saukti pie atbildības. 2000.gados bijis pietiekami daudz krimināllietu, kurās operatīvie darbinieki saukti pie atbildības par noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar valsts noslēpumu.

Vai SAB vairāk informēs par savu darbu?

Maizītis atzina, ka ir gatavs iepazīties ar citu valstu līdzīgu dienestu pieredzi sabiedrības informēšanas jomā. Plašāka informēšana esot bijis viens no Saeimas deputātu vēlējumiem.

«Jā, es esmu gatavs iepazīties ar citu valstu praksi, ko, cik daudz un kā pasaka šie dienesti publiski. Tas noteikti ir pārdomu objekts, un par to var domāt.

Bet nekad drošības iestādei atklātība, publiskums, plaša sabiedrības informēšana nebūs galvenais.

Tā nenotiek nevienā valstī.»

Viņš kā nodokļu maksātājs neesot gatavs maksāt par to, ka valstī nav nevienas drošības iestādes, kas strādā ar slepenām metodēm, lai nodrošinātu valsts valstiskumu un drošību, lai cīnītos ar jebkura veida apdraudējumiem - gan no ārpuses, gan iekšienē.

«To nevar izdarīt ar atklātām metodēm.»

Jauns SAB vadītājs

Portāls TVNET jau ziņoja, ka Saeimas deputāti ceturtdien SAB direktora amatā iecēla bijušo ģenerālprokuroru Maizīti. Par Maizīti balsoja 59 deputāti, pret bija 31.

Komentāri (111)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu