Lielupes baseinā - pali, ūdens līmenis kāpis par vairāk nekā 2m (41)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien Lielupē pie Mežotnes sākusies ledus iešana, vēsta aculiecinieki. 36 stundu laikā - no plkst.6 piektdienas rītā līdz plkst.18 sestdienas vakarā - ūdens līmenis Lielupē pie Mežotnes un Ventā pie Lietuvas robežas kāpis par vairāk nekā diviem metriem. Lielupe pie Mežotnes izgājusi no krastiem, applūdinot palienes; ūdens līmenis gan pagaidām ir par metru zemāks nekā 2010.gada palos.

Papildināta visa ziņa ar jaunāko informāciju

Sestdien Lielupē pie Mežotnes sākusies ledus iešana, ūdens līmenis kopš piektdienas rīta kāpis par aptuveni trim metriem, applūdinot palienes, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvie dati.

Mūsā pie Bauskas un Lielupē pie Mežotnes sestdien gājis ledus, sociālajos tīklos vēsta aculiecinieki, un šo informāciju apstiprinājuši LVĢMC hidrologi. Lielupē pie Staļģenes ledus pacelts, tas jebkurā brīdī var sakustēties. Lielupe pie Mežotnes izgājusi no krastiem, applūdinot palienes, ūdens līmenis sasniedzis gandrīz tikpat augstu atzīmi kā 2010.gadā.

Ūdens līmenis pie Staļģenes 36 stundās kāpis par 180 centimetriem (cm), pie Mežotnes - par 215 cm, pie Jelgavas - par 61 cm, pie Kalnciema - par 47 cm. Savukārt Ventā pie Vārdavas, Lietuvas pierobežā, ūdens līmenis cēlies par 228 cm, pie Kuldīgas - par 118 cm. Ventas krastos plūdi nedraud.

Ledus sācis blīvēties, tāpēc ūdens līmenis vēl var pieaugt. Ledus krāvumi varētu izkustēties šonakt vai rīt, pieļauj hidrologi. Staļģenē upe ledu jau esot pacēlusi.

Lielupes ūdens līmenis posmā Jelgava-Kalnciems paaugstinājās tikai par 16-17 centimetriem diennaktī, upes pietekās Misā un Tērvetē ūdens līmeņi paaugstinājās par 35-45 centimetriem diennaktī, bet Svētē un Bērzē tas noticis straujāk - tur ūdens līmeņi paaugstinājušies par 90-135 centimetriem diennakts laikā.

Citās upēs

Kā ziņots, strauja ūdens celšanās ir sākusies Ventā, kur upes augštecē ūdens līmenis aizvadītajā diennaktī paaugstinājies par vairāk nekā vienu metru. Ventas posmā no Leckavas līdz Vārdavai ūdens līmeņi kāpuši par 103-127 centimetriem diennaktī, bet Kuldīgas-Vendzavas posmā tie bija 26-45 centimetri diennaktī. Bārtā, Rīvā, Užavā, Durbē un Abavā ūdens līmeņi paaugstinājušies par 14-51 centimetriem, bet Imulā un Ciecerē par 82-170 centimetriem diennaktī.

Savukārt pie Kuldīgas patlaban ir reta ūdens iešana, tāpēc arī tur ūdens līmenis ir paaugstinājies.

Gaujā ūdens līmenis ir sācis celties straujāk, upes augštecē tie bija desmit centimetri diennaktī, un ledus ir palicis tumšāks. Tāpat ūdens līmeņi paaugstinās mazajās Vidzemes upēs.

Strauji ūdens ir cēlies arī Daugavā Baltkrievijas teritorijā - no 50 līdz 70 centimetriem, kur atsevišķās vietās ir izveidojušās ūdens lāmas, kā arī novērota ledus sakustēšanās. Savukārt Latvijas teritorijā ūdens līmenis ir cēlies straujāk nekā vakar - 30 līdz 40 centimetri pie Piedrujas. Daugavā no Verhņedvinskas līdz Jēkabpilij ūdens līmeņi paaugstinājās par 14-39 centimetriem diennaktī.

Daugavas pietekās Laucesā, Dubnas augštecē, Aiviekstē, Pededzē, Rēzeknē, Ogrē un Lielajā Juglā ūdens līmeņi paaugstinājās 10-31 centimetriem diennaktī, bet Dubnas lejtecē un Ošā ūdens līmeņi paaugstinājās straujāk - 44-62 centimetri diennaktī. Zilupē pie Pasienes ūdens līmenis paaugstinājies par 18 centimetriem diennaktī.

Upes pārsvarā klāj ledus sega, ledus sega ar lāsmeņiem vai torosiem, atsevišķās vietās zem ledus vižņi. Paaugstinoties gaisa temperatūrai virs nulle grādiem upēs virs ledus segas novērotas sniegūdens lāmas, ūdens uz ledus vai tekošs ūdens virs ledus, kā arī parādās piekrasta vaļumjoslas.

Daugavā pie Suražas ledus ir pacelts, pie Vitebskas palikušas palieku piesalas, bet pie Ullas ledus ir sakustējies. Savukārt citos upes posmos pārsvarā izveidojušās piekrastes vaļumjoslas, ūdens uz ledus vai sniegūdens lāmas, atsevišķos upes posmos ledus kļuvis tumšs.

Dubnā pie Sīļiem iet rets ledus, gar krastiem ledus krautņi, tie ir arī Aiviekstes krastos pie Lubānas. Lielupē pie Mežotnes ledus ir pacelts, pie Jelgavas izveidojusies piekrasta vaļumjosla, daudzviet uz ledus ir ūdens. Augšpus Kalnciema novērojumu stacijas ir izskalojumi. Ventā pie Kuldīgas notiek reta ledus iešana.

Sāk applūst Aiviekstes palienes pie Lubānas, un tuvākajās dienās Latvijas upēs turpināsies straujāka ūdens līmeņa paaugstināšanās, iespējama palieņu applūšana. Tāpat ledus strauji zaudēs izturību, iespējamas ledus sakustēšanās un straujākajos upju posmos iespējama arī ledus iešana.

Ledus iešanas laikā upēs būs vērojamas straujas ūdens līmeņa svārstības. Šajā laikā atrasties uz ledus ir ļoti bīstami.

Nākamās nedēļas pirmajā pusē gaidāms līdz +17 grādiem silts laiks

Nākamnedēļ no pirmdienas līdz trešdienai Latvijā ar dienvidu vēju ieplūdīs siltāks gaiss - temperatūra pakāpsies līdz pat +17 grādiem, liecina pašreizējā «Global Forecast System» prognoze.

Pirmdienas naktī daudzviet veidosies migla un gaisa temperatūra noslīdēs līdz +2..-3 grādiem, diena gaidāma pārsvarā saulaina, gaisa temperatūra pēcpusdienā paaugstināsies līdz +10..+16 grādiem.

Otrdien un trešdien vietām līs, pastiprināsies dienvidu vējš. Gaiss pēcpusdienās iesils līdz +12..+17 grādiem, par dažiem grādiem vēsāks laiks saglabāsies vietām piekrastē.

Nākamās nedēļas otrajā pusē Latvijā ieplūdīs vēsāks gaiss.

Jau ziņots, ka maksimālā gaisa temperatūra 12.aprīlī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no +2,3 grādiem Kolkā līdz +15,2 grādiem Liepājā, kas bija augstākā gaisa temperatūra Latvijā kopš pērnā gada oktobra.

Komentāri (41)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu