Dziednieks: kļavu sulas dziedē arī prātu (29)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dažos Latvijas novados jau pilnā sparā notiek sulu tecināšana. Pirmās no ziemas miega pamodās kļavas.

Pirms sāk tecināt sulu,

dziednieks Ziedonis Kārkliņš prasa kokam atļauju.

Šī zarainā kļava piekritusi šogad dot daļu sava spēka cilvēkiem.

«Tas principā ir starpšūnu šķidrums. Varētu teikt, Dieva dzēriens, kas mums tiek dāvināts. Tāpēc tajā ir iekšā ļoti daudz minerālvielu, vajadzīgo vitamīnu, enzīmi, fermenti,» kļavu sulu raksturo dziednieks Ziedonis Kārkliņš.

Sula dziedē arī prātu

Kļavu sula ir manāmi saldāka par bērzu, bet pārējais bioķīmiskais sastāvs šīm sulām ir līdzīgs. Abas palīdz attīrīt organismu, uzlabo asinis. Bet katrai sulai, kā saka dziednieki, ir vēl konkrēta koka enerģētiskā vērtība.

«Tāpat kā kļavai, šīs īpašības ir arī sulai. Sula palīdz mazināt emocionālos sprādzienus, tādus kā dusmas, naids, agresivitāte, vietā dod mieru, pārliecību par saviem spēkiem,» stāsta Ziedonis Kārkliņš.

Šā gada vēlais pavasaris sulu tecināšanu ir aizkavējis

Kurzemē un Limbažu novadā kļavu sula ir pieejama jau otro nedēļu. Bet Latgalē koki vēl tikai mostas no ziemas miega. Rīgas Centrāltirgū kļavu sulas maz. Tomēr cenas ir iepriekšēja gada līmenī – lats par litru.

Evija, pārdevēja, pirktspēju raksturo kā aktīvu: «Vispār cilvēki diezgan aktīvi pērk kļavu sulu. Jā, noilgojušies pēc pavasara. Tāpēc, kad kļavu sulas atnāk – tas jau ir pavasaris uzreiz.»

Atšķirt īstu kļavu sulu no atšķaidītas var tikai pēc garšas.

Viltojums nebūs tik patīkami svaigs un salds. Pamazām pārdošanā sāk parādīties arī bērzu sula. Bet tās vēl ir ļoti maz, un pēc zemnieku prognozēm – šogad tā tecēs ļoti neilgu laiku.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu