Valsts apmaksāta, sertificēta auklīte - ieguvums vai risks? (86)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bērnudārza vietā atstāt bērnu mājās ar auklīti! Šādu izvēli, iespējams, turpmāk izdarīs daudz vairāk jauno vecāku, jo no 1. septembra valsts nolēmusi finansiāli atbalstīt arī auklīšu algošanu. Vai tas varētu atrisināt bērnudārzu rindu problēmas un atvieglot vecāku atgriešanos darbā

Kur atstāt bērnu, lai atgrieztos darbā? Šāda problēma nomocījusi ne vienu vien vecāku pāri, kam rindā uz pašvaldības bērnudārzu nāksies gaidīt tik ilgi, ka bērnu jau varēs sūtīt skolā. Valdības iniciatīvu daļēji apmaksāt arī sertificētas auklītes pakalpojumu vecāki kopumā vērtē pozitīvi.

«Labs variants tiem vecākiem, kas varbūt nevēlas sūtīt bērnus dārziņos vai privātajos dārziņos, bet tieši izmantot auklīšu pakalpojumus, protams, tas ir pozitīvi. Visāda veida šāds atbalsts ir tikai apsveicams,» uzskata jaunā māmiņa Anna.

«Vieglāk to auklīti tad ir dabūt. Tas ir dārgs prieks, jo rindas dārziņos ir lielas, bet auklītes ir vajadzīgas...» secina tētis Georgs.

Auklītes algošana uz pilnu darba dienu, kamēr vecāki strādā,

var izmaksāt aptuveni 2 līdz 3 simtus latu.

Līdzīgā cenā ir arī privātais dārziņš, tāpēc valsts atbalsts 100 latu apmērā tomēr pasaudzēs vecāku maciņus. Atsevišķas pašvaldības pašas izveidojušas savu aukļu datu bāzi un sākušas līdzfinansēt arī to algošanu. Viens no šādiem piemēriem ir Ķekava, kur pēc paziņojuma, ka pašvaldība apmaksās privātu aukli, 70 cilvēku pieteikušies iziet aukļu kursus un legalizēt savu darbību.

«Kad bērniņš ir sasniedzis pusotra gada vecumu, tad vecāki var atgriezties darbā, viņi var sameklēt auklīti un vest bērniņu pie auklītes un mums ir līdzfinansējums pašvaldības, kā arī privātajā dārziņā. Vecāki paši var izvēlēties,» stāsta Ķekavas pašvaldības izglītības daļas speciāliste Iveta Skodžus.

Vai visas aukles būs godīgas un nemēģinās izkrāpt valsts naudu?

Tā kā vecāki saņem finansiālu atbalstu, tad aukļu pakalpojumu izvēlas arvien biežāk un arī pašas aukles priecājas iziet kursus un saņemt oficiālu algu. Jānis ar radiniekiem pats pirms 2 gadiem izgājis aukļu kursus un visi kopā tagad jau izveidojuši privāto bērnudārzu. Viņš gan bažījas par to, vai visas aukles būs godīgas un nemēģinās izkrāpt valsts naudu.

«Vai vecāki tiks informēti, ka viņa bērns, piemēram, ir pie kādas aukles? Ja vecāks nejauši izpauž sava bērna personas kodu un šī aukle vienkārši iekļauj viņu savā sarakstā un prasa pašvaldībai līdzfinansējumu, kā pašvaldība izkontrolēs to, ka tas bērns tiešām iet pie aukles?» jautā bērnudārza «Raibā pupa» direktors Jānis Jasulaņecs.

Aukļu darbību kontrolēs Izglītības kvalitātes valsts dienests, Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija un citas iestādes. Aukles varēs strādāt gan savās, gan bērnu vecāku mājās un

pilnas slodzes gadījumā pieskatīt ne vairāk kā 5 bērnus.

Auklēm, kas vēlēsies saņemt valsts līdzfinansējumu, nedrīkstēs būt iepriekšējas sodāmības, viņām būs jāiziet speciāli kursi 150 stundu apmērām, jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā un Bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistrā.

Komentāri (86)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu