Vīramātes ved vedeklas uz nevainības pārbaudi par 100 dolāriem (175)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Feministes sarīkojušas skaļu protesta akciju Gruzijā, iebilstot pret sieviešu jaunavības pārbaudīšanu pirms kāzām. Sašutuma iemesls ir ziņas, ka šādu pakalpojumu par noteiktu samaksu piedāvā Nacionālais kriminālistikas birojs.

Desmitiem Gruzijas sieviešu pulcējās pie Nacionālā kriminālistikas biroja ēkas Tbilisi, turot lozungus:

mans ķermenis pieder man

un aicinot pielikt punktu tradīcijai pārbaudīt sievietes jaunavību pirms kāzām.

Viņas uzskata, ka jaunavības pārbaudīšana ir ne vien sieviešu diskriminācija, bet arī viens no iemesliem vardarbībai ģimenē.
«Kā lai mēs citādi novērtējam faktu, ka tiek izsniegts sertifikāts, kas apliecina nevainību? Tas nozīmē, ka sievietei netic, tas nozīmē ka viņa jau ir kļuvusi par psiholoģiska spiediena un vardarbības upuri,» uzskata sieviešu tiesību aizstāve Tata Copurašvili.

Pārbaude par 100 dolāriem

Par sašutuma iemeslu kļuvis telekanālā Imedi demonstrēts sižets, kurā apgalvots, ka Nacionālais kriminālistikas birojs piedāvā veikt nevainības pārbaudi par 100 dolāriem.

Imedi sižetu var aplūkot te:

Sižeta autori norāda, ka

sievietes uz šo pārbaudi parasti ved viņu potenciālās vīramātes.


Tbilisi ielās aptaujātie cilvēki gan nav pārāk izbrīnīti par šādām nevainības pārbaudēm – jo tā ir sena tradīcija.
«Tas ir kaut kas arhaisks, un es pat nezinu, kā to komentēt. Kauns par to runāt 21. gadsimtā. Taču, ja tas notiek, tad uz to ir nopietni jāreaģē,» domā vietējā iedzīvotāja Nino Andžaparidze.

Gruzijas Nacionālais kriminālistikas birojs gan vēl pirms izsludinātās protesta akcijas rakstiskā paziņojumā noliedzis, ka piedāvā veikt nevainības pārbaudes, – taču sieviešu tiesību aizstāves tam negrib ticēt.

Komentāri (175)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu