Video: Partijas atklāj kandidātus Eiroparlamenta vēlēšanām (83)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Partijas atklāj pirmos iespējamos kandidātus, kuri startēs pēc deviņiem mēnešiem paredzētajās Eiropas parlamenta vēlēšanās, svētdien vēstīja LNT raidījums «Top 10». Visvairāk kandidātus jau patlaban spēj nosaukt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), dažus kandidātus nosauc «Vienotība», bet «Saskaņas centrs» (SC) apliecina, ka šo organizāciju vēlēšanās vairs nepārstāvēs pašreizējais Eiropas Parlamenta deputāts Alfrēds Rubiks.

Kā informā Saeimas ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, uz vietu Eiropas Parlamentā pretendēšot Saeimas deputāts Andris Bērziņš, vēlēšanos startēt izteikusi arī deputāte Iveta Grigule. «Zinu to, ka apsver iespēju startēt Uldis Augulis, Raimonds Vējonis, Kārlis Seržants. Zinu, ka mūsu Rīgas mēra amata kandidāts Armands Krauze no Zemnieku savienības arī startēs vēlēšanās,» sacīja Brigmanis.

«Vienotības» sarastā daudzi pašreizējie Eiropas Parlamenta deputāti

Kā norāda «Top 10», zināms, ka «Vienotības» sarastā vēlēšanās kandidēs visi tie esošie Eiroparlamenta deputāti, kuri tagad pārstāv šo partiju - Sandra Kalniete, kas varētu startēt ar pirmo numuru sarakstā, Krišjānis Kariņš, Kārlis Šadurskis un Inese Vaidere. Viņi Eiroplarlamentā iekļuva no dažādiem saraktiem, taču pēc partiju apvienošanās, šajās vēlēšanās rindosies vienā sarakstā.

Viņiem gan varētu nākties konkurēt ar vēl citiem «Vienotības» politiķiem, visticamāk, arī no ministru vidus. Politikas aizkulisēs runā, ka vietu Briselē nolūkojis, piemēram, aizsardzības ministrs Artis Pabriks, informē LNT raidījums.

«Vienotības» līderis, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis neslēpj, ka salīdzinot ar 2004.gada vēlēšanām, tagad uz Briseli «Vienotība» pošas krietni kuplākā skaitā.

«Pirmajā reizē acīmredzot politiķi ne līdz galam bija pamanījuši, kā saka, šī kumosa gardumu

un rezultātā gandrīz vai nācās pierunāt kandidātus kandidēt Eiroparlamenta vēlēšanās. Tad tagad, protams, gribētāju ir vairāk nekā nepieciešams,» sacīja Dombrovskis.

Bez «Vienotības» deputātiem patlaban Eiroparlamentā ir pārstāvēti vēl pieci politiķi. Roberts Zīle, kurš jau strādājis divos sasaukumos no tēvzemiešu saraksta, gatavojas kandidēt atkārtoti un varētu būt Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK pirmais numurs. Savukārt Ivars Godmanis, kurš tagad palicis bez partijas, jo LPP/LC ir likvidēta, vēl domā, vai kandidēt. Galīgo lēmumu nav pieņēmusi arī apvienības «Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā» pārstāve Tatjana Ždanoka.

Skaidru atbildi par atkārtotu kandidēšanu nav snieguši no SC ievēlētie Aleksandrs Mirskis un Alfrēds Rubiks. Mirskim tagad ir pašam sava partija, bet

Rubiku «Saskaņas centra» sarakstā partijas vadība vairs nevēlas redzēt.

Viens no SC līderiem Jānis Urbanovičs saka - viņu ceļi šķiras, Rubiks SC sarakstā nestartēšot.

Atbrīvošanos no Rubika uzvārda, politologs Ivars Ijabs saista ar SC stratēģisku soli pirms nākamās Saeimas vēlēšanās, lai vairotu izredzes nonākt valdībā.

Komentāri (83)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu