Martins Dukurs: Esmu gatavāks nekā pirms Vankūveras (12)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

122 dienas atlikušas līdz četrgades lielākā ziemas sporta foruma atklāšanas brīdim - Soču olimpiskajām spēlēm. To dalībniekiem šīs dienas skries ātrāk nekā citiem. Latvijai par visaugstāko vietu, proti, zelta medaļu cīnīsies pēdējo gadu pasaules labākais skeletonists Martins Dukurs. Bet, lai sasniegtu sporta pašu augstāko punktu, vēl jāiegulda daudz darba. TVNET aprunājās ar Martinu, viņš dalījās pārdomās par paveikto, gaidāmo.

Martins ar savu vecāko brāli Tomasu treniņos sviedrus lej dzimtajā pilsētā, kur divreiz dienā tiek likta bāze svarīgākajai no četru gadu cikla sezonām. Dienas pirmo treniņu viņi aizvada trasē (ledus nodarbība), bet otrs ir fiziskās sagatavotības treniņš.

Divas jaunas kamanas, vienas pietaupītas

Dukuru ģimene allaž eksperimentējusi ar tehniku, un tieši šobrīd norit darbs pie jaunām kamanām, lai saprastu, kuras būs īstās, vislabākās. «Kad būs skaidrs, ar kādām kamanām brauksim, tad attiecīgi testēsim slidas. Ap padsmitiem datumiem tās būs gatavas un sāksim testēt,» Martins sacīja. «Vispirms mums jātiek skaidrībā ar kamanām.»

Vienas kamanas Martins Dukurs ir pietaupījis no iepriekšējā gada, bet divas viņam būs pilnīgi jaunas. Starp šīm trijām mēģinās atrast īstās. Kamanas būvē sportistu tēvs un treneris vienā personā Dainis Dukurs. «Pārsvarā visu dara tēvs. Savukārt mēs katrs individuāli piestrādājam pie niansēm, lai būtu parocīgāk, bet pārsvarā viss ir tēva ziņā. Šovasar ļoti akurāti, ilgi sēdēja pie katras kamanas, lai viss ir precīzi.

Viņš pats saka, ka šajā darbā ir ielicis sirdi un dvēseli.»

Pirms pagājušās sezonas Dukuri trenējās tikai Latvijā, nedodoties uz ārvalstīm. Šogad viņi ieviesuši izmaiņas sagatavošanās posmā un oktobra beigās dosies uz treniņnometni Vācijā, uz divām trasēm, kur pārbaudīs savu tehniku, kā tā funkcionē ārpus Siguldas. Novembra sākumā viņi plāno gandrīz divu nedēļu ilgu nometni olimpisko spēļu mājvietā Sočos.

Pieredze atvieglo gatavošanos

Martins Dukurs treniņā pie "Bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta mākslīga ledus starta estakādes" Siguldā
Martins Dukurs treniņā pie "Bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta mākslīga ledus starta estakādes" Siguldā Foto: LETA

Iepriekšējā sezonā Martins Dukurs triumfēja Soču trasē, kur risinājās pēdējais Pasaules kausa (PK) izcīņas posms, iegūstot 100 000 eiro naudas prēmiju un ceturto gadu pēc kārtas kļūstot par PK ieguvēju. Šī trase veiksmīga bija ne tikai skeletonistiem, medaļnieku vidū bija arī mūsu kamaniņnieki un bobslejisti.

«Nezinu, kā pārējiem, bet man patīk tā trase.

Tur nemaz tik daudz tādu elementu nav, un nevar vilkt paralēles ar Siguldu. Kaut kā mēs viņu uzķērām. Varbūt tāpēc, ka mums latviešiem Siguldas trase ir sarežģīta un tur ātrāk adaptējamies.»

Krieviem kā mājiniekiem būs priekšrocības

M. Dukurs paseko līdzi arī konkurentu gaitām, bet vissvarīgākais ir pašu paveiktais. «Lasīju, ka krievi aizbraukuši uz Vāciju, uz aerodinamisko cauruli un laikam testēties fiziskajā ziņā. Ko viņi ikdienā dara? Man, godīgi sakot, informācijas nav. Vairāk koncentrējamies uz savu darbu, kas ir ieplānots. Protams, krievi kā mājinieki savā trasē braucienus būs veikuši visvairāk, tā ir mājinieku priekšrocība.»

Krievs Aleksandrs Tretjakovs iepriekš aģentūrai «R-Sport» izteicies, ka tieši Martins un viņa brālis būs galvenie konkurenti cīņā par Soču olimpisko spēļu zelta medaļu. Arī Vācijas un Kanādas sportisti ir to vidū.

Tomasam pēc Sočiem būs jāveic operācija

Brāļi, salīdzinot ar gatavošanos iepriekšējai sezonai, mazinājuši riskus, kas var novest pie kādām veselības problēmām. Pirms vairāk nekā gada Martins Dukurs, spēlējot florbolu, iedzīvojās kājas savainojumā. Tagad viņi savu dienas režīmu izvēlējušies mierīgāku. Tiesa, Tomasam pēc olimpiskajām spēlēm būs jāveic meniska (ceļa locītavas) operācija. Līdz tam viņš mēģinās izvairīties no ķirurģiskas iejaukšanās.

2014. gada Ziemas olimpiskās spēles Sočos notiks 2014. gadā no 7. līdz 23. februārim.

Komentāri (12)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu