Aculiecinieki: Postošā vētras nakts bija baisa (44)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdienas naktī Latvijā plosījās ļoti stipra vētra, kuras postījumi vērtējami kā lielākie pēdējo gadu laikā. Portāls TVNET sazinājās ar vairākiem vētru piedzīvojušiem cilvēkiem, kuri pastāstīja par savām sajūtām un spēcīgā vēja radītajiem postījumiem.

Kā jau pēc vētras

Ventspilniece Vita TVNET pastāstīja, ka tikai otrdienas rītā ap pulksten 10, kad lielākajai daļai pilsētas atjaunoja elektroenerģijas piegādi, beidzot Ventspilī atgriezās dzīvība.

«Tie, kam līdz ar elektrības atgriešanos bija jāatsāk arī darba gaitas, tostarp arī man, steidza nogādāt atvases uz bērnudārziem..

Viss it kā mierīgi, tomēr jūtams, ka no ierastā ritma pilsēta drusku izsista, tai pašā laikā visi tādi saprotoši un iecietīgi pret dažāda veida novirzēm no ikdienas.

Nakts jau baisa bija -

pirms pusnakts iestājās pilnīgi melna tumsa visā pilsētā.

Tad logos šur un tur uzradās pa svecītei, lukturītim.

Izskatījās, ka ziņkārīgākie tā vietā, lai dotos pie miera, devās ielās - ar auto braukāja un skatījās, kas notiek.

Varēja pamanīt, ka arī operatīvie dienesti strādāja pastiprinātā režīmā - pašvaldības policijas ekipāžas ik pa laikam garām mājai nobrauca.

Cik varēja redzēt - ostas uzņēmumos spīdēja prožektori, tur laikam ar saviem ģeneratoriem elektrību nodrošināja.

Šorīt skatam pavērās ar dažāda kalibra zariņiem piemētātas ielas (kurus gan sētnieki centās naski savākt),

zālājā «iestādīta» satelītantena no kaimiņmājas jumta.

Atgriežoties sakariem, Vita uzzināja, ka Ziemeļkurzemes slimnīcai un 1. pamatskolai papostīti jumti.

«Katrā ziņā - tik traki kā 2005.gadā noteikti nebija. Bet nu iespaidīgi vienalga.»

Foto: Edijs Pālens/LETA

Jāgādā svecītes un «jāpabaro» telefoni

Šī vētra ventspilnieku sadzīvi darījusi par vienu secinājumu bagātāku.

«Katrā ziņā skaidrs ir viens - pirms šādām vētrām tomēr jāņem vērā ieteikumi par svecīšu savlaicīgu sameklēšanu, telefonu uzlādēšanu utt., jo svecītes vakarnakt meklēju ar kabatas bateriju zobos.

Vīrs atkal stresoja - ka tik telefons nenosēžas.»

Norauti jumti un nogāzti koki

Savukārt Dundagas vidusskolas sekretāre Ina Petrovica TVNET pastāstīja, ka vētras dēļ otrdienas rītā Dundagas apkaimē fiksēti dažādi postījumi: norautas ēku jumtu daļas, apgāzti stabi un nolauzti koki.

Sagāzto koku un to zaru dēļ bija apgrūtināta satiksme uz Kolku. Labi, ka mežstrādnieki šķēršļus diezgan ātri novāca.

Par vētrā cietušiem cilvēkiem un mājdzīvniekiem ziņu nebija. Kopumā postījumi varētu būt bijuši mazāki par 2005.gada vētras sekām. Toreiz vairākām mājām bija norautas lielas jumta daļas, kā arī bija ierobežots izglītības iestādes darbs.

Šoreiz vētras dēļ

Dundagas iedzīvotāji aptuveni 12 stundas pavadīja bez elektrības.

Elektrība pazuda pirmdien vēlu vakarā. To izdevās atjaunot tikai otrdien ap pulksten 11. Tā kā elektrība vēl ap pusdienas laiku raustījās, skolas pārstāvji bažījās par tehniku.

No vienas puses labi, ka vētra plosījās tieši nakts laikā, jo tad iedzīvotāji tik ļoti neizjuta vēja spēku un elektrības trūkumu. Bet no otras puses, ja vētra plosītos pa dienu, vairāk cilvēku būtu aizbraukuši līdz jūrai, kur šādos laika apstākļos paveras iespaidīgi skati. Lielu vētru laikā

vējš ir tik spēcīgs, ka ir grūti pat paelpot.

Petrovica vērtēja, ka atrasties liedagā tādā laikā ir ekstrēmi, taču ne īpaši bīstami. Vienlaikus viņa atzina, ka vētras laikā daudz bīstamāka ir pārvietošanās līdz pludmalei, jo pa ceļam var trāpīt kāds krītošs koks.

Dundagas vidusskolas sekretāre pauda prieku, ka skolēniem šonedēļ ir brīvlaiks un bērniem šādā laikā nebija jāiet uz skolu.

Bez elektrības, bet ar saldējumu

Arī Kolkas ciema valdes priekšsēdētājs Jānis Dambītis TVNET pastāstīja, ka vētras dēļ otrdienas naktī vietējie iedzīvotāji palika bez elektrības. Tāpat Kolkā nedarbojās mobilie sakari. Nācies iztikt ar fiksētajiem sakariem.

Vētras nodarītie postījumi Kolkas pusē nebija sevišķi lieli. «Koki ir sagāzti, bet ne kritiski daudz. Kolkā ir pūtis arī stiprāks vējš.»

Dambītis vētrā saskatīja arī pozitīvas iezīmes. Piemēram, visi Kolkas iedzīvotāji, tostarp bērni, zinot, ka vētras laikā ir ļoti izteikts un skaists krustvilnis. Turklāt vētras laikā, kad pazūd elektrība,

vietējā tūrisma informācijas centrā var mieloties ar bezmaksas saldējumu.

Darbinieki priecājās, ka vētra plosījusies tūrisma nesezonas laikā, kad saldējuma krājumi un līdz ar to zaudējumi nav bijuši pārāk lieli. Bērni gan noteikti būtu priecājušies par lielāku skaitu puskusušo saldējumu.

Savukārt vairāki rīdzinieki TVNET atzina, ka vētru aizvadījuši samērā mierīgi. Citi pat nebija pamanījuši, ka otrdienas naktī arī galvaspilsētā pūta spēcīgs vējš.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu