Audi izstrādā vieglāko sporta prototipu savā vēsturē (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Audi līdz 2014. gada sezonas sākumam ir jāpaveic īpaši svarīgs uzdevums. Kopš zīmola iesaistīšanās Lemānas prototipu sacensībās 1999. gadā drošības nosacījumi vēl nekad nav bijuši tik strikti un sacīkstes vēl nekad nav bijušas tik sarežģītas kā šogad. Taču automobilis drīkst būt vieglāks nekā jebkad.

Gan sērijveida, gan sacīkšu automobiļu dizaina izstrādātājiem ik dienas ir jāmeklē veidi, kā sasniegt vēlamo rezultātu. Tomēr jaunā Audi R18 e-tron quattro konceptauto dizains tā īpaši augsto prasību dēļ Audi Sport inženieriem bija īsts pārbaudījums. No vienas puses, LMP1 sacīkšu automobiļu svaru salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir atļauts samazināt no 915 līdz 870 kilogramiem. Un autosacīkstēs 45 kilogrami mazāk ir ievērojama atšķirība.

Foto: Audi Motorsport

No otras puses, jaunajos tehniskajos noteikumos ir iekļautas vairākas prasības, kurām nepieciešami pilnīgi jauni risinājumi, kas svaru palielina. Piemēram, lai pasargātu autovadītāju sānu trieciena gadījumā ir nepieciešami sānu paneļi no aminosilāna. Tas ir īpaši ciets un triecienizturīgs materiāls, kas trieciena gadījumā asiem priekšmetiem neļauj izdurties cauri sānu panelim. Bija jāpārstrādā arī pati nesošā virsbūve, lai tā varētu izturēt testa noslodzes, kas noteiktas ar 2014. gadu.

Jauni ir arī astoņi riteņu savienojumi (divi katram ritenim), kas novērš riteņu atdalīšanos no automobiļa sadursmes gadījumā. Tāpat 2014. gada Audi R18 e-tron quattro ir aprīkots ar konstrukciju, kas absorbē aizmugures triecienus. Tā ir veidota no oglekļšķiedras stiprināta plastikāta (CFRP) un absorbē enerģiju, kas rodas aizmugurējā trieciena rezultātā. Un pēdējais, taču ne mazsvarīgākais noteikums iepriekšējās sešu pakāpju pārnesumkārbas vietā ļauj izmantot pārnesumkārbas ar septiņām pakāpēm. Jaunais piedziņas mehānisms maina arī automobiļa svaru. «Agregāts, kurā ievēroti visi šie nosacījumi, sver vēl par 20 kilogramiem vairāk,» skaidro Audi Sport Tehnoloģijas nodaļas vadītājs Dr. Mārtins Mīlmeiers.

Galu galā inženieriem tika dots uzdevums jauno sacīkšu automobili padarīt vieglāku nekā iepriekš - kompensēt svara pieaugumu, samazinot paša automobiļa svaru. «Mūsu nepārtrauktais izstrādes darbs liecina, ka nav citu iespēju, kā ietaupīt svaru,» apgalvo Audi Sport Transportlīdzekļu tehnoloģijas nodaļas vadītājs Volfgangs Apels. Audi pastāvīgi palielina CFRP īpatsvaru šajā sacīkšu automobilī. 2014. gada sezonā no šā materiāla pirmo reizi ir veidots sporta automobiļa prototipa stūres statnis, bet tajā pašā laikā daudzās vietās tā izmantošana joprojām ir aizliegta. Piemēram, riteņu piekares elementi saskaņā ar tehniskajiem norādījumiem joprojām ir jāizgatavo no metāla.

Foto: Audi Motorsport

Šo specifikāciju un tehnisko noteikumu dēļ iespējas variēt samazinās ar katru gadu, taču Audi šajā sezonā tik un tā ir izdevies sasniegt plānoto R18 e-tron quattro svaru. Šā ar dīzeļdegvielu darbināmā hibrīdauto svars nepārsniedz 870 kilogramus.

Visā visumā Audi R18 e-tron quattro ir kļuvis drošāks, vieglāks un efektīvāks par tā priekštečiem, par ko lielā mērā var pateikties Audi vieglās konstrukcijas tehnoloģijai. Jau vairāk nekā 20 gadus uzņēmums dalās savās zināšanās šajā jomā arī sērijveida automobiļu ražošanā.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu