Kas iedzīvotājiem jāzina par sagruvušās «Maxima» izmeklēšanas eksperimentu? (22)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts policijas (VP) Zolitūdes lietā piesaistītie eksperti šodien turpinās izmeklēšanas eksperimentu. Pagaidām nav iespējams prognozēt, kad eksperiments beigsies. Ja būs vajadzīgs, speciālisti turpinās darbu arī naktī.

VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins šorīt intervijā Latvijas radio skaidroja par eksperimenta nepieciešamību: «Kad tika būvēts objekts, būvnieki piekopa būvniecības kultūru. Eksperti uzskata, ka tās kopnes, kas šobrīd ir palikušas nesagruvušas, arī raksturo situāciju, kādi darbi un kāda attieksme tika piekopta, būvējot visu objektu.

Līdz ar to pieņemts lēmums veikt eksperimentu. Tādā veidā mēs noskaidrosim faktisko stāvokli tām konstrukcijām, kas šobrīd atrodas veikalā «Maxima«.»

Šo eksperimentu var uzskatīt par vienu no ekspertīzes sastāvdaļām. Līdz ar eksperimentu tā būs pilnīgāka un objektīvāka.

Eksperimenta galvenais uzdevums ir fiksēt visas izmaiņas kopnēm. Darbosies gan zinātnieku uzstādītā aparatūra, gan sensori, gan arī papildus videokameras.

Tādā veidā varēs redzēt, kā notika traģēdija,

kuri savienojumi bija vājāki un kurās vietās traģēdija varēja sākties.

Eksperti lēš, ka, visticamāk, traģēdija nenotika pēkšņi un ēka deformējās ilgākā laika posmā. Tādēļ arī šodien konstrukcijas noslogos pakāpeniski ilgākā laika posmā. Visu laiku tiks fiksētas izmaiņas.

Nav iespējams prognozēt, kad kopnes pārlūzīs.

Iespējams, tas varētu notikt dienas gaitā. Bet, ja tas nenotiks pa dienu, darbs turpināsies arī naktī, līdz nonāks pie rezultāta.

Eksperiments noslēgsies, kad kopnes būs salauztas un iegūts maksimāli daudz informācijas.

Ar ko jārēķinās iedzīvotājiem?

Grišins atgādināja, ka eksperiments ir kontrolēta rīcība. Ir padomāts par drošības pasākumiem. Lai nodrošinātu kārtību un drošību, lielveikala teritorijā tiks izvietoti prāvi policijas spēki.

Iedzīvotājiem jārēķinās ar troksni.

Nav pamata uztraukumiem, ka kopņu sabrukšana varētu radīt traucējumus vai bojājumus blakus esošajām ēkām.

Milzīga traģēdija

Portāls TVNET jau ziņoja, ka pagājušā gada 21. novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam «Maxima», dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Saistībā ar Zolitūdes traģēdiju policija atklājusi viltotus ar būvniecību saistītus dokumentus un vainīgais sodu jau saņēmis.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu