Redzes invalīdiem palīdz apgūt datorprasmes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Datora pele viņus aizved tālāk nekā baltais spieķis. Palīdz nomaksāt rēķinus, izlasīt pašiem ziņas un dod iespēju iepirkties internetā. Tāpēc projekta «Pieslēdzies, Latvija!» laikā notiek arī vājredzīgu cilvēku ievadīšana datora pasaulē.

Invalīdu biedrības puspagrabs ir mazs, bet šo cilvēku apņēmība – liela. Antra Balode 30 gadus nostrādāja skolā. Pēdējos – kā informātikas un programmēšanas skolotāja Āgenskalna valsts ģimnāzijā. Tāpēc viņai nav grūti ar rāmu pacietību skaidrot – klikšķini pelīti aiz sunīša un raksti.

«Ar veselības problēmu rašanos, kad pati kļuvu vājredzīga, nācās no skolas aiziet un tagad varu palīdzēt sev līdzīgiem,» stāsta pasniedzēja Antra Balode.

Šis ir projekta «Pieslēdziet, Latvija!» kārtējās grupas. Tikai atšķirībā no pensionāru grupām, kurās vienlaikus varēja mācīt 10 un 15 cilvēku, šajās iespējams palīdzēt tikai diviem, jo jāatkārto daudzas reizes. Viena no skolniecēm – Anita – redzi zaudēja, strādājot rūpnīcā. Datorkursi viņai ir kā otra elpa. «Es drīz uzrakstīšu visiem, ka precos,» saka Anita Krivcova.

Ints Heidemanis ir bijušais Latvijas televīzijas darbinieks. Viņš veidoja reportāžas «Panorāmā», pēc tam strādāja «TV pirtī». «Redzes problēmas rada zināmu apgrūtinājumu. Paziņa prasa – ko tu tāds lielīgs pagāji pa ielu garām, nesveici?» stāsta Ints.

«Vaidētāju klubi mums izveidojušies pietiekami. Tikai dodiet, dodiet, bet es saku – ko tu pats vari iedot? Man draugi saka – Heidemani, tu esi idiots! Jā, bet es par velti trīs reizes nedēļā radio merkūrs taisu programmu. Un tā ir jādara! Uz tādiem balstās pasaule!» pauž Ints.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu