Piena ražotnes uzņēmējs: zaudējumi diennaktī mums ir 5000 eiro (197)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas sankciju dēļ milzu zaudējumi piena ražotājiem. Sākusi veidoties piena pārprodukcija, strauji krīt piena iepirkuma cena. Vēl piektdien uzņēmuma «Agrofirma Tērvete» govju fermā saražotā piena tonna tika iepirkta par 300 eiro, bet šodien – jau par 100 eiro lētāk.

Laika sprīdī starp pirmo un otro slaukšanu dienas vidū pāris tūkstoši gotiņu laiskojas plašajā, tikai pirms gada uzbūvētajā fermā, ik pa laikam uzēd, pakasa muguru, pastaigājas. Tas, ka govis nemauj, liecina, ka viņām ir labi. Gotiņas pat nenojauš, ka viņu piena iepirkuma cena Krievijas sankciju dēļ šodien samazināta par trešdaļu.

«Galvenā problēma šobrīd ir svaigpiena iepirkuma cena, šobrīd tā ir 200 eiro tonnā, un pie mūsu izslaukuma, vidēji 50 tonnas, zaudējumi diennaktī mums sastāda 5000 eiro,» rēķina Dainis Dominieks, «Agrofirmas Tērvete» valdes priekšsēdētājs.

Ja sankcijas turpināsies gadu, tad šajā laikā agrofirmai cenu samazinājuma dēļ vien baltajam zeltam

zaudējumi var sasniegt nepilnus divus miljonus eiro.

«Cipars briesmīgs. Pie investīcijas apmēram 14 miljoni eiro. 14 – 15 miljoni eiro, kas šobrīd izdarīts. Pie šīm investīcijām, mēs rēķinām, pašizmaksa ir 30 eirocenti par litru,» skumji nosaka uzņēmējs.

«Agrofirma Tērvete» pienu nodod Latvijas kooperatīvam «Piena partneri», kas apvieno 12 piena ražotājus. Uzreiz pēc Krievijas sankciju ieviešanas pagājušā nedēļā līgumu ar Latvijas piena ražotājiem lauza Lietuvas piena pārstrādātājs «Pieno Zvaigzdes», no piena pārstrādātājiem kā partneris palicis vien «Food Union». Piena ražotāji uzskata, ka viņu liktenis šobrīd ir piena pārstrādātāju rokās un arī valdības ziņā, jo sevišķi nodokļu atvieglojumu jomā.

Daudzu piena ražotāju izdzīvošana būs atkarīga no bankām,

kurās ņemti kredīti dažādām vajadzībām, tostarp lai izveidotu Eiropas uzspiestās kūtsmēslu krātuves.

Gotiņai nevar pateikt, lai tā pārstāj ražot pienu. Lopiņš vai nu 2-3 reizes dienā jāturpina slaukt, vai jānokauj. Lai arī Krievijas sankciju dēļ piena ražotājiem būs lieli zaudējumi, tomēr ganāmpulku samazināšana nav plānota.

Tik liels govju ganāmpulks kā agrofirmai ir vēl vairākām fermām

Latvijā kopumā ir teju 10 tūkstoši piena ražotāju, no tiem daļa ir ģimenes bizness. Jau šobrīd skaidrs, ka būs piena pārprodukcija, un tiek prognozēta Eiropas noteikto piena kvotu pārsniegšana pat par 12%. Tas nozīmē -

soda naudu apmērs Latvijas piena ražotāju nozarei var pārsniegt 20 miljonus eiro.

Piena ražotāji aicina arī Latvijas iedzīvotājus palīdzēt izdzīvot, lietojot Latvijā ražotu pienu un piena produktus.

Komentāri (197)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu