Separātistu rindās Ukrainā – arī Ludzas iedzīvotāji (289)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Internetā klejo nu jau divi video, kuros vīrieši ar automātiem, saucot sevi par Ludzas iedzīvotājiem, skaidro, kāpēc pievienojušies separātistu rindām Ukrainā, un aicina arī citus sekot savam piemēram, vēsta LTV ziņu raidījums «Panorāma».

Drošības policija apstiprina – šie vīrieši tiešām ir Latvijas iedzīvotāji un drošību sargājošās iestādes redzeslokā atrodas jau labu laiku.

Viens no separātistiem internetā ievietotā video aicina pievienoties viņam cīņā Ukrainas separātistu rindās. Vīrietis sevi sauc par, pirmkārt, Krievijas patriotu, bet situāciju Latvijā pielīdzina Ukrainai pirms pāris gadiem.

«Te ir forši. Šeit jums iedod automātu.

Šeit ir lieliski laikapstākļi un nav garlaicīgi,» klāsta separātistu bandu līdzskrējējs.

Arī otra video varonis sevi sauc par Ludzas iedzīvotāju, un stāsta – kādā brīdī vairs nav spējis no malas noraudzīties Ukrainā notiekošajā: «Ja mēs šeit, Ukrainā, zaudēsim, Latvijā teiks – nu re, Krievu pasaule zaudējusi – un sāks mūs apspiest. Es drīzāk miršu, nekā ļaušu tam notikt.»

«Separātisti» nonākuši DP redzeslokā jau sen

Abu vīriešu piederību Latvijas pilsoņu lokam apstiprina drošības policija. Viņi jau labu laiku esot drošību sargājošās iestādes redzeslokā un piederot nacionālboļševiku biedrībai.

«Mēs uzskatām, ka šie cilvēki veic noziedzīgas darbības un katrā ziņā drošības policija veic nepieciešamās darbības, lai neitralizētu potenciālos riskus. (..) Fakts, ka abos video ir izteikts salīdzinājums ar Latviju vēlreiz apliecina, ka Latvijas iedzīvotāju iesaistīšanās dažādos konfliktos nākotnē var radīt drošības riskus mūsu valstī,» norāda DP.

Ar šo video izplatību saistītos riskus saskata arī aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. «Katrā sabiedrībā var būt kāds cilvēks, kas gaida šādus signālus, lai aktīvāk iesaistītos kādās radikālās darbībās. (..) Droši vien tas ir viens no Krievijas propagandas veidiem, tādā veidā mēģinot destabilizēt situāciju Baltijas valstīs,» skaidro ministrs.

Vējonis arī atzīst – ja vīrieši sadomātu atgriezties Latvijā, nepilnības likumdošanā, visticamāk, liegtu viņus aizturēt, tomēr abiem noteikti nāktos atbildēt uz Drošības policijas jautājumiem.

Politikas pētnieks Ojārs Skudra uzsver –

šādi starptautiski algotņi nav sastopami Latvijā vien, bet ir globāla parādība.

«Tas atbilst Putina pamatstratēģijai, kuras postulāts ir – tur karo brīvprātīgie! (..) Tā ir, teiksim tautas valodā, pirmā bezdelīga, vai arī, teiksim, virsraksts varētu būt tāds: mazo zaļo vīriņu sveiciens Latvijas iedzīvotājiem - pilsoņiem un nepilsoņiem,» spriež eksperts.

Skudra arī norāda – svarīgi runāt par abu separātistu izcelsmi un apstākļiem, kas viņus mudinājuši doties uz Ukrainu, lai neradītu trauksmes sajūtu vietējo iedzīvotāju vidū.

Komentāri (289)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu