Mācību gads sācies, bet skolotāji vēl aizvien nezina, cik lielu algu saņems (43)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pretēji solītajam lielākā daļa skolotāju joprojām nezina, kāda būs viņu alga septembrī. Izglītības ministre Ina Druviete ir pasteigusies ar paziņojumu, ka šis ir pirmais mācību gads, kad pedagogi jau augustā zinās, kādu algu viņi saņems.

Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolas matemātikas skolotājai Gundegai Bigestānei pirmie septembri, kad saņemti ziedi no skolēniem, bijuši jau vairāk nekā 30. Pretēji politiķu solījumiem par izglītības sistēmas sakārtošanu skolotājai negaist neziņa par nākotni.

«Ir nedaudz cerība, bet nezinu, kā tas reāli izpaudīsies. Diemžēl neesmu informēta, cik saņemšu, tā kā man ir liels darba stāžs, tad man vienmēr maksāja pietiekoši. Skolā centās aprēķināt vairāk, bet mēs esam spiesti strādāt. Es arī personīgi strādāju divās skolās, lai varētu nopelnīt un dzīvot kā cilvēks,» atzīstas Gundega Bigestāne, Natālijas Draudziņas vidusskolas matemātikas skolotāja.

Tādi kā Gundega ir visi, vismaz Rīgas skolu skolotāji, kuri rausta plecus par izglītības ministres paziņojumu, ka šis ir pirmais mācību gads, kad pedagogi jau augustā zinās, cik saņems. Šobrīd zināms vien, ka palielināta minimālā likme līdz 420 eiro – tā ir svarīga lauku skolu skolotājiem, bet pilsētu skolas tā gandrīz neskar.

Andris Priekulis, Rīgas valsts 3. ģimnāzijas ekonomikas un komerczinību pasniedzējs, direktors: «Nu to es zinu kā skolotājs, ka minimālā alga man būs. Tie ir 420 eiro, mazāk nebūs, par slodzi. Taču

konkrēto darba algu es nezinu joprojām šodien.

Jo īstenībā konkrētā darba alga, tas nozīmē, ka tā ir tarifikācija, tarifikācijas izrēķināšana, un es tāpat viņu uzzināšu, iespējams, šogad ātrāk septembra vidū.»

Iepriekš skolotāji septembra algas lielumu uzzināja īsi pirms tās saņemšanas – oktobra vidū.

«Šobrīd skolotāji reāli savas algas nezina, jo zina acīmredzot reģioni, novadi. Rīgas pilsētas zina, ka nauda piešķirta Rīgai kopumā, bet, lai sadalītu pa skolām, skolotājiem, jāzina reālais skolēnu skaits, jo nevar algas rēķināt uz maija skolēnu skaitu. Mums, piemēram, skolā skolēnu skaits stipri pieaudzis. Ja mēs rēķinātu uz maija skolēnu skaitu, tad mums būtu mazāka nauda, nekā reāli nepieciešams,» rēķina Rīgas Centra humanitārās vidusskolas direktore, skolotāja Ineta Rudzīte.

Pretēji ministres paziņojumam par skolotāju algu palielinājumu izglītības sistēmā lielo skolu skolotāji satraucas par pretējo. Tie saprot – izglītības sistēmā naudas ir tik, cik ir, tāpēc minimālās slodzes likmes palielināšana varētu būt veikta uz lielo skolu skolotāju rēķina.

Līdzšinējā pedagogu atalgojuma sistēma ir izgāzusies, bet jaunā vēl tikai top.

Tomēr skolotāji, kuriem savas tiesības uz cilvēcīgu dzīvi nākas pierādīt, ejot protesta akcijās un streikojot, jau tagad bažījas, ka ar jauno sistēmu iebraukts pretējā grāvī.

Komentāri (43)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu