Latgalē par internetu, ja arī tas ir, daudzi nespēj samaksāt (47)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kamēr lepojamies, ka Latvijā ir ceturtais ātrākais internets pasaulē, daudzviet Latgalē tas joprojām nav pieejams. Turklāt ne visi lauku iedzīvotāji ir gatavi maksāt par tā pieslēgumu. Amatpersonas sola, ka jaudīgo interneta pieslēgumu Latgale saņems jau drīz.

Attālākajā Latgales nostūrī Pasienes pagastā ar interneta kvalitāti lielīties nevar. Pakalpojumus piedāvā divi operatori, taču gribētāju to lietot īsti nav. Daudzstāvu mājās interneta pieslēgums ir tikai četriem dzīvokļiem. Ne visi lauku iedzīvotāji spēj maksāt 17 eiro par pakalpojumu.

Zoja Zapoļnoja, dzīvo Pasienē: - Datoru nopirkām, kad dēlam palika 18 gadi, viņš palūdza, un uzdāvinājām, jo jau apkārtējiem bija un viņam gribējās, bet internetu pieslēdza vecākais dēls. Mūsu pagastā internets ir tikai dažiem, jaunākām ģimenēm ir, kam ir skolēni. Bet tā

ir tikai dažiem, jo, godīgi sakot, cilvēkiem nav naudas.

Platjoslas interneta ierīkošanai lauku reģionos būtisku lomu infrastruktūras attīstībā Zojas kundze neredz. Pēdējo 10 gadu laikā no vairāk nekā tūkstoš iedzīvotājiem palikuši vien nepilni 300.

Zoja Zapoļnoja: - Šeit nebūs kam lietot internetu, šaubos, ka tagad visi izrādīs vajadzību, labāk par projekta naudu veidotu darba vietas, lai cilvēki neaizbrauc. Kāda var būt nākotne, paliek vieni pensionāri, ja netiks radītas darba vietas, nākotnes nebūs.

Z/S Saulkalni atrodas 2 km attālumā no pagasta centra. Taču neviena no iespējamām interneta bāzēm saimniecībai ierīkot internetu nespēja.

Ina Dukšta, z/s Saulkalni: - Tas ir pareizi, man kā zemnieku saimniecības īpašniecei visi dokumenti, bankas rēķini, reģistrācijas, VID papīri, viss tikai caur internetu. Un tiem, kam nav interneta, tā ir problēma. Mums nav pat bankas, tuvākā ir Rēzeknē, tāpēc bez interneta nekā nevar, ekonomējam laiku un naudu.

Uzlaboti platjoslas interneta pakalpojumi ārpus pilsētām pozitīvi iespaidos Latvijas ekonomikas un sociālas sfēras attīstību, uzsver Latvijas Valsts radio un televīzijas centra valdes priekšsēdētājs.

Jānis Bokta, LVRTC valdes priekšsēdētājs: - Ir paredzēta projekta otrā kārta, šobrīd notiek teritoriju pārvērtēšana vietās, kur būs nepieciešami uzlabojumi. Bet tas nav vienīgais arguments, lai tagad kādu atturētu no projām braukšanas, vai atvilktu, tas ir tas komplekss, ka internetam jābūt visās vietās,

Latgalē jau ir izveidoti

47 piekļuves punkti un izbūvēti aptuveni 450 km optiskā kabeļa tīkla,

un drīz vien tiks radīts 30 mbps ātruma pārklājums teju visā Latgales reģionā, bet tā izmantošana būs katra iedzīvotāja personīgā izvēle.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu