Kā pasaulē vērojamais naftas cenu kritums ietekmēs mūsu makus? (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sekojot arvien krītošajām jēlnaftas cenām biržā, turpmāk būtu jāsamazinās arī cenām degvielas uzpildes stacijās. Šādu vērtējumu pauž ekonomisti. Ietekmi pastiprina dolāra un eiro kurss. Tā kā norēķini par jēlnaftu notiek tikai dolāros, šobrīd abu valūtu attiecība ir patērētājam labvēlīga. Tikmēr degvielas tirgotāji par turpmāku cenu kritumu izsakās atturīgi. Kāpēc tā?

Pēc vairāku gadu kāpuma, šobrīd pasaulē vērojams naftas cenu kritums un lielais jautājums ir - kā tas ietekmēs mūsu maciņus. Proti, cik ātri cenas samazinās uzpildes stacijās un vai kritums ir proporcionāls.

Pilnīgi precīza atbilde uz šo jautājumu nav iespējama, jo pamatprodukts - nafta ir tikai viens no ķēdes elementiem, kas veido gala cenu uzpildes stacijā.

Viens no tirgus līderiem – «Statoil», apgalvo, ka globālās tendences pie degvielas sūkņa atspoguļojušās adekvāti, un šobrīd par pilnu bāku esot jāmaksā ievērojami mazāk nekā vasarā.

«Ja skatāmies pēdējos mēnešos, tad kopš jūlija cenas benzīnam ir mazinājušās par 9 centiem, kas ir straujākais kritums pēdējos gados un šobrīd kopumā tās ir pēdējo trīs gadu zemākajā līmenī,» secina «Statoil Fuel & Retail Latvia» pārstāvis Armands Žubulis.

Taču bankas «Citadele» galvenais ekonomists Zigurds Vaikulis uzskata, ka šis process varētu turpināties un kritumam vajadzētu būt izteiktāk redzamam.

Ekonomists šobrīd neredz iemeslus naftas cenu pieaugumam. Šā brīža līmenis viņaprāt vispār uzskatāms drīzāk par normālu nekā zemu vai mākslīgi pazeminātu.

Par spīti tam, ka, salīdzinot ar vasaru, cena par litru benzīna ir kritusies par 9 centiem, visas iespējas, neesot izsmeltas. Šeit jāmin, ka globāli norēķini par naftu notiek dolāros, bet pie mums lieto eiro.

«Latvijā kritums līdz šim nav atspoguļojies tik krāšņi, kā šķistu, ka vajadzētu būt. Jo paralēli mazinājās arī eiro kursa vērtība. Kas notiek pēdējā laikā – eiro ir stabilizējies, naftas cenas turpina krist. Līdz ar naftas cenu krituma ietekmei uz mūsu mazumtirdzniecības cenām vajadzētu pastiprināties,» domā ekonomists Zigurds Vaikulis.

Tirgotāji uzstāj, ka par būtisku turpmāku mazinājumu runāt pāragri.

«Puse no cenas ir nodokļi un nodokļi nesamazinās naftas cenu ietekmē,» stāsta Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns.

Šomēnes degvielas cenas patiešām arī stāv uz vietas. «Citadeles» ekonomists gan uzskata, ka līdz šī gada beigām Rietumu un Ziemeļeiropa ir vēl viena cenu krituma priekšā, tai mazinoties par aptuveni 5%.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu