Partijas stīvējas par to, kurai tiks VARAM vadība (88)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vienošanās par amatu sadalījumu jaunajā valdībā pagaidām nav panākta galvenokārt tādēļ, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) savā pārraudzībā vēlas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), kas iedalīta Nacionālajai apvienībai. Politiķi atzīst, ka klupšanas akmens ir tieši šī ministrija, un, ja neizdosies vienoties, būs jāmeklē citi koalīcijas varianti.

Līdzšinējā valdības vadītāja Laimdota Straujuma, kura arī turpmāk piekritusi uzņemties valdības galvas pienākumus, runāt par pašas valdību labprāt deleģē savus kolēģus. Tā notika arī šodien pēc partiju tikšanās ar valsts prezidentu, kad premjere pie preses pārstāvjiem aizstūma ZZS Saeimas frakcijas vadītāju Augustu Brigmani.

Tieši partiju neizlēmība un nespēja vienoties likusi valsts prezidentam uzdot partijām vienoties par nākamās koalīcijas sastāvu nedēļas laikā.

«Mums tika uzdots līdz nākamajai trešdienai vienoties par šo modeli. Pretējā gadījumā, ja šāda vienošanās netiek panākta, ir jārēķinās ar to, ka tas ir pierādījums tam, ka šī koalīcija nespēj attaisnot vēlētāju doto uzticību un 61 balss ir par maz, lai izveidotu valdību,» norādīja «Vienotības» līdere Āboltiņa, kura jaunajā Saeimā nav ievēlēta.

Jaunākais piedāvājums paredz, ka «Vienotībai» ir premjera amats, un Finanšu, Satiksmes, Iekšlietu, Ārlietu un Veselības ministrija, ZZS - Zemkopības, Ekonomikas, Aizsardzības, Labklājības un Izglītības un zinātnes ministrija savukārt nacionālajai apvienībai - VARAM, Tieslietu un Kultūras ministrija, kā arī Saeimas priekšsēdētāja amats.

NA prezidentam atkārtoti apliecinājusi uzticību Straujumai kā valdības vadītājai, un paudusi atbalstu viņas piedāvājumam par amatu sadali.

«Mēs neesam slēpuši, ka kā savu prioritāti mēs nākamajā valdībā gribētu redzēt Izglītības un zinātnes ministriju, bet mēs arī saprotam, ka ļoti svarīgi šobrīd ir vienoties par darāmajiem darbiem kopumā. Esam gatavi diskutēt arī par paplašināto modeli, par papildu atbildības sfērām, bet kopumā mūs šis modelis apmierina,» sacīja apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Par iespēju vienoties ir pārliecināta arī ZZS. «Es domāju, ka otrdien vienošanās tiks panākta un valdība tiks apstiprināta,» sacīja Brigmanis

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs komentāros pēc tikšanās bija īss un preses konferenci tās vidū pameta.

Nākamajām valdības partijām ir nedēļa laika, lai vienotos par jaunās valdības izveidi. Tā šodien, tiekoties ar iespējamajiem nākamās koalīcijas pārstāvjiem uzsvēris Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Nākamtreštdien prezidents gaida no partijām skaidru atbildi, pretējā gadījumā nāksies meklēt citus variantus valdības koalīcijai.

Komentāri (88)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu