Sveces liksim uz asfalta pie mūra

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lāčplēša dienā svecītes neliksim uz Rīgas pils mūra ķieģeļiem un malām, bet gan blakus - uz asfalta un braucamās daļas. Tā aicina pils apsaimniekotāji. Izrādot cieņu neatkarīgās Latvijas armijas karavīriem, kas izcīnīja uzvaru pār Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī, Lāčplēša dienas vakarā katru gadu pie Rīgas pils aizdedz tūkstošiem svecīšu. Liesmas un sodrēji bojā seno mūri, taču risinājuma, kā to pasargāt, joprojām nav.

Parafīns, tauki, stearīns un sodrēji. Tā pils mūris izskatījās pērn pēc Lāčplēša dienas. Pirms tas bija restaurēts, bet pēc piemiņas vakara daļa mūra atkal bija sabojāta. No jauna nācās restaurēt ap 200 kvadrātmetru.

Pils apsaimniekotājiem tas izmaksāja 21 tūkstoti eiro.

«Man ir liels lūgums Latvijas tautai: visi, kas dosimies likt svecītes, lūdzu, lūdzu, saudzēsim to darbu, ko esam ieguldījuši, liksim svecītes uz ietves un braucamās daļas Rīgas domes norādītajās vietās. Neliksim sveces uz mūra, nedarīsim postu,» lūdz VAS «Valsts nekustamie īpašumi» valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols.

Lai visi gribētāji 11.novembrī varētu nolikt svecīti, ar gājēju ietvi un daļu brauktuves vajadzētu pietikt. Atgādināšu, ka pērn, lai sveces neliktu uz ķieģeļiem un šuvju vietās, tās novietoja uz speciāliem plauktiem. Taču to bija krietni par maz daudzajiem tūkstošiem sveču. Turklāt paliktņi bija viens uz otra, sveces kusa un uzliesmoja kā lāpas.

Daudzi bija sašutuši.

Pils apsaimniekotāji pirms gada solīja meklēt risinājumus. Taču risinājuma nav.

Formālais iemesls - nomainījusies «Valsts nekustamo īpašumu» vadība.

«Šo jautājumu nepaguvu sagatavot, jo man uz galda nonāca tikai pirms mēneša. Mēneša laikā nevar uztaisīt normālus daudzkārt izmantojamus statīvus .. kas iztur .. to .. mēs nodrošināsim nākamgad,» sola Tols.

Risinājumu sola meklēt, pieaicinot Rīgas pils atjaunošanas padomi, arhitektus un Rīgas domi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu