Aicina sarūpēt Ziemassvētku dāvanas Ukrainas karavīru bērniem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc Krimas okupācijas vairākiem simtiem Ukrainas bruņoto spēku karavīru nācās nekavējoties pārcelties uz dzīvi citviet Ukrainā. Tagad daļai šo ģimeņu klājas ļoti grūti. Tādēļ Aizsardzības ministrija sadarbībā ar nevalstisko organizāciju LATO, tuvojoties Ziemassvētkiem, sākusi labdarības kampaņu. Tajā ikviens aicināts sarūpēt dāvanu šajās ģimenēs augošajiem bērniem.

«Sveiks, Salatēv! Mani sauc Daša. Man ir seši gadi. Uzdāvini man, lūdzu, mazu poniju apakšbiksēs. Paldies,» tā rakstīja ukraiņu meitene Daša. Ziedojumu kampaņa sākusies tikai pirms nedēļas, bet sešgadīgās Dašas sapnis jau ir piepildīts. Kāds no ziedotājiem ir spējis atrast šo specifisko dāvanu – rozā poniju apakšbiksēs.

«Saraksts ir ļoti dažāds. Ir bērni, kuri prasa pēc dažādām lellēm, specifiskām lellēm. Ir bērni, kuri vēlas elektroniku. Ir bērni, kuri prasa, lai mamma nekad vairs neraudātu,» saka sabiedriskās organizācijas LATO projektu vadītāja Lelde Mencendorfa.

Zīmējumus un vēstules Ziemassvētku vecītim sūtījuši vairāki simti bērnu. Viņi ir atvases tiem Ukrainas karavīriem, kuri vēl pavasarī dzīvoja tagad Krievijas okupētajā Krimas teritorijā. «Viņi bija spiesti pamest savas dzīvesvietas kopā ar savām ģimenēm. Šajā gadījumā konkrēti ir runa par Ukrainas jūras spēku aviācijas brigādes karavīriem, kuri kopskaitā vairāk nekā 300 bija spiesti pārvietoties 300 kilometrus tālāk uz Mikolajevas apgabalu. Principā šie cilvēki bija nostādīti situācijā, kad savu sadzīvi viņiem bija jāsāk no nulles,» situāciju raksturo Aizsardzības ministrijas pārstāvis Kaspars Galkins.

Tagad liela daļa šo ģimeņu dzīvo svešā vietā visai trūcīgos apstākļos. Taču saņemt Ziemassvētku dāvanu bērniem gribas tik un tā. «Mēs pildām rūķa funkciju un cenšamies šos sapņus piepildīt. Tas, kā tas izdosies, ir lielā mērā atkarīgs no sabiedrības atsaucības un no uzņēmumu atsaucības (..) Ir iespējams ziedot arī mantas, kas ir noderīgas ģimenēm. Kā, piemēram, gludekļi, tējkannas, termosi, eļļas radiatori un tamlīdzīgi. Saraksts ir atrodams LATO mājaslapā,» stāsta Mencendorfa.

Arī bērnu vēlmju saraksts atrodams vietnē lato.lv. Tiklīdz kāda no minētajām dāvanām tiks saņemta, to no saraksta izņems un tur būs redzamas vienīgi vēl nepiepildītās vēlēšanās. Ziedojumus var nest uz LATO biroju vai Kara muzeju. Tie tiks gaidīti līdz 5. decembrim, lai jau decembra vidū sāktu ceļu pie ukraiņu karavīru ģimenēm Mikolajevā. Iespējams ziedot arī naudu – muzejā novietotajā ziedojumu kastītē vai ar pārskaitījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu