Nesamaksājis aiziet katrs desmitais pacients. Ir risinājumi?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Palielinās to cilvēku skaits, kuri šobrīd nespēj samaksāt par ārstēšanos slimnīcās. Rīgas Austrumu slimnīcā pacientu parādi sasnieguši 3,5 miljonus eiro un nesamaksājuši aiziet desmitā daļa pacientu. Mediķi uzskata, ka jāmaina slimnīcu pakalpojumu apmaksas kārtība, un cer, ka jaunais veselības ministrs viņus atbalstīs.

Katru dienu ir vairāki pacienti, kuri izsauc ātro palīdzību un pēc tās mediķu aicinājuma doties uz slimnīcu atsakās to darīt. Viņi baidās, ka nevarēs samaksāt par ārstēšanos stacionārā. Tāda esot ātrās palīdzības ārstu ikdiena.

Armands Ploriņš, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktors: «Cilvēki tiešām uzdod šos jautājumus, cilvēki tiešām neraujas kā agrāk, kad aizbraucot pie cilvēka uz mājām, viņam jau sakrāmēta soma.»

Paiet laiks, un uz slimnīcu ir jādodas, jo parādās arī citas problēmas.

Pēc ārstu novērojumiem arvien biežāk pieaug to pacientu skaits, kuri, baidoties no augstajām pacientu iemaksām, pēc medicīniskās palīdzības vēršas novēloti. Rezultātā tas prasa daudz nopietnāku ārstēšanu un izmaksu ziņā tā bieži vien ir dārgāka.

Lielākajā Latvijas ārstniecības iestādē – Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā pēdējo piecu gadu laikā parādnieku skaits sasniedzis 46 tūkstošus. Nesamaksā desmitā daļa pacientu.

Esot pat sastādīts šāda pacienta portrets: tas ir sociāli maznodrošināts iedzīvotājs - pensionārs, students, bezdarbnieks, kuri patiešām nevar samaksāt par savu ārstēšanos.

Par vienu ārstēšanās nedēļu stacionārā jāsamaksā aptuveni 150 eiro.

«Kad iestājās krīze, tika paceltas pacientu iemaksas, piemērots līdzmaksājums operācijām un diagnostikai, kopš tā laika arī pieaug, pirms tam nebija kam pieaugt,» stāsta Rīgas Austrumu slimnīcas finanšu direktors Kārlis Smilga.

Šobrīd ārsti uzskata, ka ir jāatgriežas pie pirmskrīzes kārtības, jo tad šādas iedzīvotāju parādu problēmas nebija.

Cerību viešot fakts, ka tam atbalstu paudis jaunais veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Rīgas Austrumu slimnīcas finanšu direktors uzskata: «Ja samazinātu pacientu iemaksas, tad mums nebūtu šī problēma jārisina, mēs saņemtu to jau tarifā un par pakalpojumu būtu samaksāts.»

Piedzīt parādus no šādiem pacientiem parādniekiem gandrīz nav iespējams. Kad iesaistās parādu piedziņas kompānijas, parādu iekasēt izdodoties tikai no piektdaļas parādnieku, no pārējiem nav ko paņemt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu