Dāvja ārstēšanai Eiropā trūkst pieredzes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iemaņas un pieredze, kas nepieciešama, lai glābtu Dāvja dzīvību, ir tikai pāris ārstiem visā pasaulē – tā atzīst Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājs. Kā īsti notiks vairākus simtus tūkstošu vērtā manipulācija, skaidro LTV «Panorāma».

Profesors Aigars Pētersons par mazā Dāvja slimību pēdējās dienās stāsta teju bez apstājas. Tā ir reta, bet nav unikāla - katru gadu Latvijā piedzimstot viens vai divi bērni ar limfas atteces traucējumiem. Izstrādāta ārstēšanas gaita šādos gadījumos, bet Dāvim nekas nelīdz. Kāpēc – ārsti nevar pateikt.

Pat pēc tepat veiktas sarežģītas operācijas limfa turpina ieplūst Dāvja vēdera dobumā.

«Limfa krājas, nepiedalās cirkulācijā un saspiež plaušas, un Dāvis nevar paelpot,» stāsta Bērnu ķirurģijas klīnikas vadītājs Aigars Pētersons.

Lieko šķidrumu no Dāvja vēdera dobuma aizvada pa caurulīti, bet lieks tas ir tikai tādēļ, ka nenonāk tur, kur nepieciešams. Limfā esošās vielas organismam ir ļoti būtiskas. Tagad katru dienu Dāvis zaudē apmēram litru limfas. Daļu vielu ārsti ievada organismā mākslīgi, bet ar imūnvielām tas nav iespējams. Iznākums iespējams līdzīgs kā AIDS slimniekiem – organisms vairs nespēj cīnīties arī ar ierasti viegli uzveicamām infekcijām. Manipulācijai, ko apņēmušies veikt ārsti Filadelfijā, nepieciešamas vismodernākās tehnoloģijas un pieredze, kādas Eiropas ārstiem nav.

«Šajā limfas vadā, kā jau teicu, ļoti sarežģītas staru diagnostikas aparatūras kontrolē precīzi tiek ievadītas mazas lodītes, kuras aizver šo nepareizo vadu, respektīvi, kuras likvidē šo limfas sūci, tai laikā veicinot jaunas limfiskās sistēmas attīstību,» skaidro Pētersons.

Filadelfijas klīnikā šāda slimība ārstēta 109 pacientiem, 33 gadījumi bijuši īpaši līdzīgi Dāvja saslimšanai. Pilnībā izārstēti 23 bērni jeb aptuveni 70%.

Jāpiebilst, ka Filadelfijas Bērnu klīnikas atsūtītajā rēķinā redzams –

Dāvim piešķirta 50% atlaide, bez tās ārstēšana izmaksātu 850 000 dolāru

jeb vairāk nekā 600 000 eiro pašreizējo 300 000 vietā. Lielu daļu summas veido samaksa par 30 gultasdienām, kas ASV ir aptuveni 20 reižu dārgākas nekā Latvijā. Ja Dāvi izdosies izārstēt ātrāk, arī rēķins saruks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu