Zaļā gaisma «pasaules lielākajai acij»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Ekstrēmi lielais teleskops (E-ELT) būs 39 metrus liels optiskais un infrasarkano staru diapazona teleskops, kas atradīsies Cerro Armazones Atakamas tuksnesī Čīlē, tikai 20 kilometru attālumā no Ļoti lielā teleskopa (VLT). Šis teleskops būs lielākā «pasaules acs», kas vērsies Visumā, ļaujot zinātniekiem pētīt citplanētas, zvaigznes citās galaktikās un Visuma dzīlēs notiekošo.

Eiropas Dienvidu observatorijas (ESO) padome ir devusi atļauju turpināt E-ELT celtniecību, kas notiks divās fāzēs. Pirmajā no tām tiks iztērēti aptuveni viens miljards eiro, lai uzceltu teleskopa ēku, aprīkotu to ar nepieciešamo infrastruktūru, izveidotu pilnībā funkcionējošu teleskopu un jaudīgus instrumentus. Pirmās fāzes galamērķis ir jaunā teleskopa pirmā gaisma pēc desmit gadiem.

Līgums par teleskopa ēku un kupolu tiks noslēgts 2015. gadā. Tas būs apjomīgākais darījums ESO vēsturē.

«Padomes lēmums nozīmē to, ka teleskopa celtniecība var sākties un galvenie industriālie celtniecības darbi saņems finansējumu un var tikt veikti saskaņā ar plānu. Jau šobrīd Armazones virsotnē tiek veikti darbi, un daži nākamie gadi būs ļoti aizraujoši,» teica ESO ģenerāldirektors Tims de Zējuvs.

E-ELT celtniecību ESO padome apstiprināja 2012. gadā ar noteikumu, ka līgumi, kuru vērtība pārsniedz 2 miljonus eiro, var tikt slēgti tikai tad, kad kopējās teleskopa izmaksas būs segtas 90% apmērā jeb finansējumam būs savākti 1083 miljoni eiro. Izņēmums bija vienkāršie darbi, kas tika sākti 2014. gada jūnijā.

10% no kopējām projekta izmaksām tika novirzīti projekta otrajai fāzei. Ar Polijas iestāšanos ESO projekta pirmās fāzes finansējums ir jau pārsniedzis 90%. Turpmākajos gados plānots, ka finansējumu papildinās Brazīlija, kura gatavojas kļūt par pilntiesīgu ESO dalībvalsti.

Šobrīd finansējumā nav iekļauta adaptīvās optikas sistēma, daļa no teleskopa galvenā spoguļa segmentiem un daži citi darbi, kuru sākšanas atlikšana būtiski neietekmēs teleskopa zinātnisko sniegumu.

«Šobrīd pieejamais finansējums pieļauj pilnībā funkcionējošu E-ELT, kas būs visjaudīgākais no šobrīd plānotajiem lielajiem teleskopiem ar fantastisku gaismas savākšanas spēju un aprīkojumu. Tas ļaus pētīt Zemes masas citplanētas, zvaigznes tuvākajās galaktikās, kā arī ļoti detalizēti vērot Visuma tālākos objektus,» papildināja Tims de Zējuvs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu